6 jedinečných odrôd mäty, ktoré sa oplatí pestovať

7 jedinečných odrôd mäty, ktoré sa oplatí pestovať Mäta ananásová, zdroj foto: Depositphotos

Táto voňavá rastlinka je veľmi obľúbená. Objavte 6 jedinečných odrôd mäty, ktoré by nemali chýbať vo vašej bylinkovej záhradke.

Jej vôňa je osviežujúca a príjemná. Mäta patrí medzi najčastejšie pestované liečivé bylinky nielen vďaka svojim prospešným účinkom ale aj vďaka svojej krásnej vôni, chuti a nenáročnosti na pestovanie. Vedeli ste však, že má veľa odrôd, ktoré majú trochu odlišné vlastnosti? Predstavujeme vám 6 jedinečných odrôd mäty, ktoré sa oplatí pestovať.

Mäta čokoládová

Milovníci čokolády sa môžu radovať. Je tu totiž mäta s výbornou čokoládovou príchuťou. Z mäty čokoládovej sa pripravuje lahodný čaj. Je to tiež skvelá ozdoba na dezert a skvele sa hodí k vanilkovej zmrzline. Rastlina vyzerá nádherne aj v záhrade, pretože má jasne zelené listy, ktoré príťažlivo kontrastujú s tmavohnedými stonkami.

6 jedinečných odrôd mäty
Mäta čokoládová, zdroj foto: Depositphotos

Mäta pieporná

Ide o najbežnejšie pestovanú odrodu mäty. Takisto ju najviac používame v kuchyni na dochutenie rôznych jedál a prípravu nápojov. Mäta pieporná je najlepšia na prípravu hrnčeka upokojujúceho čaju, ktorý znižuje bolesť hrdla, pomáha pri bolestiach žalúdka a podporuje pokojnejší spánok, ak ho popíjate tesne pred spaním.

Ako vyrobiť bylinkový ocot – skvelý darček pre gurmánov

Mäta zázvorová

Ak chcete pestovať mätu, ktorá je rovnako okrasná ako chutná, vyberte si túto odrodu. Listy sú sýtozelené s jasne žltým panašovaním a vytvárajú malé, pekné kvety v svetlolevanduľovom odtieni. Listy majú jemnú zázvorovú chuť a sú veľmi aromatické, takže sú skvelým doplnkom aj pri príprave rôznych jedál.

Mäta jablková

Chuť tejto odrody mäty je ovocná a sladká, s obvyklým sviežim mätovým nádychom. Je skvelým doplnkom k dezertom alebo si rozdrvte niekoľko lístkov a pridajte ich do obľúbeného ľadového čaju, limonády alebo letného osviežujúceho nápoja. Mäta jablková má chlpatú stonku a jedinečné modrozelené listy.

6 jedinečných odrôd mäty, ktoré sa oplatí pestovať
Mäta jablková, zdroj foto: Depositphotos

Mäta kučeravá

Ďalšia veľmi bežná odroda mäty, je mäta kučeravá, chutí podobne ako mäta pieporná, ale je menej intenzívna, so sviežou, trochu sladkou chuťou. Dá sa použiť v akýchkoľvek receptoch, kde by ste inak použili mätu piepornú pre ľahšiu a sladšiu chuť.

Naplánujte si ideálne bylinkové kombinácie pre zdravé rastliny

Mäta ananásová

Tento druh mäty patrí medzi veľmi pekné odrody, ktoré zaujmú aj svojim vzhľadom. Najmä vďaka bielym okrajom listov, ktoré ju odlišujú od ostatných odrôd. Jej sladká, ovocná chuť ju robí obľúbenou aj na kulinárske účely. Dodá tropickú chuť všetkému, do čoho ju pridáte, a je skvelou ozdobou dezertov, korenistých jedál či letného koktailu.