Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšia 3D mapa vesmíru odhaľuje gigantickú sieť galaxií

Najväčšia 3D mapa vesmíru odhaľuje gigantickú sieť galaxií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Údaje z prvého prieskumu prístroja Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) vytvorili doteraz najväčšiu a najdetailnejšiu 3D mapu vesmíru. Úžasný obraz odhaľuje gigantickú kozmickú sieť galaxií naprieč miliardami svetelných rokov – a to je len začiatok projektu.

Snímka obsahuje až 7,5 milióna galaxií vo vzdialenosti asi 5 miliárd svetelných rokov v smere súhvezdia Panny, pričom Zem je vľavo dole. Keďže je vesmírna štruktúra vo veľkom meradle jasne viditeľná, nie je ťažké pochopiť, prečo sa často nazýva ako kozmická pavučina. Z týchto údajov sa môžu astronómovia veľa naučiť.

„Je v tom veľa krásy,“ povedal Julien Guy, vedec z Berkeley Lab, ktoré riadi projekt DESI. „V rozložení galaxií na 3D mape sú obrovské zhluky, vlákna a dutiny. Sú to najväčšie štruktúry vo vesmíre. Ale v nich nájdete odtlačok veľmi raného vesmíru a históriu jeho expanzie od tej doby.“

Na tejto animácii je možné vidieť 3D aspekt mapy DESI, keď sa pohľad posúva zo súhvezdia Panny smerom k súhvedziu Pastiera.

DESI zbiera podrobné údaje o farebnom spektre galaxií, ktoré môžu odhaliť, ako ďaleko je konkrétna galaxia. Pretože sa vesmír neustále rozpína, svetlo zo vzdialenejších galaxií sa roztiahne, takže jeho vlnové dĺžky sa posúvajú ďalej smerom k červenému koncu spektra. Preto, všeobecne povedané, galaxie, ktoré majú červenú farbu, sú ďalej a DESI to používa na zostavenie svojej mapy v troch rozmeroch.

Prístroj DESI, inštalovaný na Mayallovom teleskope v Arizone, vykonáva svoje merania pomocou pomerne unikátneho nastavenia. Svetlo prúdi cez šesť veľkých šošoviek a potom je zachytené radom káblov z optických vlákien ovládaných 5 000 robotickými polohovacími zariadeniami, ktoré dokážu presunúť káble na miesto s presnosťou do 10 mikrónov. Odtiaľ sa svetlo posiela do 10 spektrografov, ktoré ho rozdelia na jednotlivé farby pre analýzu.

Prvá časť 3D mapy vesmíru, ktorú vytvoril prístroj DESI.

Aktuálna 3D mapa vesmíru bola vytvorená počas prvých siedmich mesiacov prevádzky prístroja DESI v roku 2021 a projekt je len na začiatku. V čase, keď sa jeho primárna misia v roku 2026 skončí, bude mať prístroj katalogizovaných viac ako 35 miliónov galaxií, ktoré sa rozprestierajú na vzdialenosť 11 miliárd svetelných rokov. Táto pokladnica údajov prinesie nové podrobnosti o galaxiách, čiernych dierach, kvazaroch a temnej energii, záhadnej sile, ktorá poháňa zrýchlenie expanzie vesmíru.