Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na celom území Slovenska. Niekde platí výstraha až do tretieho stupňa

TA3 TASR
17.1.2022 07:48

Meteorológovia varujú pred silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viacero výstrah pre celé Slovensko. V niektorých regiónoch platia dokonca výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách.

Vietor veterno dážď búrka dáždnik ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Odporúčania a upozornenia v tejto súvislosti zverejnila na sociálnej sieti aj polícia. Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách platia najmä pre Žilinský a Banskobystrický kraj, ale aj pre regióny Prešovského kraja. SHMÚ upozorňuje, že vietor v polohách nad 1800 metrov môže miestami dosiahnuť rýchlosť 110 až 120 km/h, v nárazoch 160 až 180 km/h.

So silným vetrom treba rátať nie len na horách. Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí najmä pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. SHMÚ upozorňuje, že v týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť priemernú rýchlosť až 60 km/h a v nárazoch 85 až 100 km/h.

Výstrahy prvého stupňa platia aj pre zvyšok Slovenska. SHMÚ upozorňuje okrem vetra aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä v Žilinskom, Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Polícia v tejto súvislosti na sociálnej sieti upozorňuje aj vodičov. Radí napríklad neparkovať autá pod stromami a voliť pomalú jazdu. Okrem toho občanom odporúča pozatvárať a zaistiť okná, zabezpečiť i záhradný nábytok na balkónoch a terasách, či vyhýbať sa prechádzkam v lese a kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi či drôtmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok