Srbi v referende podporili zmeny ústavy v oblasti súdnictva. Účasť voličov však bola veľmi nízka

TA3 TASR
17.1.2022 07:07

Väčšina občanov Srbska v nedeľňajšom referende podporila zmeny ústavy v časti týkajúcej sa voľby sudcov a prokurátorov, ktoré sú nevyhnutné na pokračovanie prístupových rozhovorov s Európskou úniou.

Srbi v referende podporili zmeny ústavy v oblasti súdnictva. Účasť voličov však bola veľmi nízka
TASR/AP

Z predbežných výsledkov, o ktorých v noci na pondelok s odvolaním sa na volebnú komisiu informovala televízia RTS, vyplýva, že za zmeny ústavy hlasovalo 60,48 percenta voličov, proti ich bolo 37,1 percenta. Účasť voličov však bola nízka a dosiahla len 30,63 percenta. 

Na plebiscite sa mohlo zúčastniť vyše 6,5 milióna oprávnených voličov. Hlavnou zmenou je spôsob voľby sudcov a prokurátorov. Tých už nebude voliť ako doteraz parlament, ale Vysoká súdna rada a Vysoká rada žalobcov. Parlament bude voliť len najvyššieho štátneho zástupcu a piatich z 15 sudcov ústavného súdu.

Väčšina opozičných strán a niektorí experti vyzvali obyvateľov, aby v referende hlasovali proti, pričom tvrdili, že zmeny ústavy, prijaté parlamentom vlani v novembri nie sú  dostatočne legitímne, pretože v ňom prakticky neexistuje opozícia. Podľa portálu Balkan Insight trvajú na tom, že stále existuje reálna možnosť politického vplyvu na súdnictvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok