Nálada v ekonomike je najhoršia od decembra 2009

SITA
28.11.2012 10:45

Nálada v slovenskej ekonomike sa naďalej zhoršuje. Indikátor ekonomického sentimentu totiž podľa údajov Štatistického úradu SR klesá už šiesty mesiac za sebou a medzimesačne klesol o 2,4 bodu na 83,7 bodu. Je to najnižšia hodnota od decembra 2009.

Nálada v ekonomike je najhoršia od decembra 2009
SITA

Do výsledku sa premietol podľa úradu pokles dôvery vo všetkých sektoroch s výnimkou spotrebiteľov. Indikátor je stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o 5,3 bodu. Zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa zväčšilo na 13,9 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v novembri znížil o 8,4 percentuálneho bodu na mínus 15,7 bodu, čo je najnižšia hodnota od mája 2009. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný pokles produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch a zníženie dopytu po priemyselných výrobkoch. Indikátor dôvery v stavebníctve v novembri klesol na najnižšiu hodnotu od júna 2000.

Jeho hodnota sa pre oslabenie dopytu a zhoršenie vyhliadok zamestnanosti znížila oproti predchádzajúcemu mesiacu o ďalšie dva body na záporných 56,5 bodu, čím sa prehĺbilo aj zaostávanie za dlhodobým priemerom.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou šesť bodov klesol v novembri v porovnaní s októbrom o jeden percentuálny bod najmä vplyvom pesimistickejších hodnotení vývoja podnikateľskej situácie za posledné tri mesiace.

Indikátor dôvery v službách v novembri mierne klesol, keď jeho hodnota 10,7 bodu sa v porovnaní s októbrom znížila o 0,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo negatívne hodnotenie podnikateľskej situácie s vyvažujúcim pozitívnym hodnotením súčasného i očakávaného dopytu.

Zhoršovanie spotrebiteľskej atmosféry na Slovensku sa v novembri zastavilo. Indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 4,9 bodu na mínus 33,1 bodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok