Zníženie gréckeho dlhu musia odobriť tri parlamenty

TA3, SITA
28.11.2012 09:12

Tri národné parlamenty eurozóny budú ešte hlasovať o schválení dohody medzinárodných veriteľov o znížení gréckeho dlhu. Nemecký Bundestag bude o téme rozhodovať koncom týždňa.

Zníženie gréckeho dlhu musia odobriť tri parlamenty
SITA

Dohoda tu však podľa agentúry Reuters pravdepodobne má voľnú cestu, keďže väčšina stredopravej koalície kancelárky Angely Merkelovej, ako aj opoziční sociálni demokrati a zelení pomoc Grécku podporujú.

Dohodnutý balík opatrení musí schváliť aj holandský parlament, ani tu sa však vďaka pozícii novej proeurópskej koalície neočakávajú problémy.

Francúzsky parlament zas dohodu schváli v rámci hlasovania o rozpočte na rok 2013 alebo doplnku rozpočtu na tento rok a socialistická strana prezidenta Hollandea má v Národnom zhromaždení celkovú väčšinu. Fínski zákonodarcovia dali ministerke financií Jutte Urpilainenovej mandát na vyjednávanie vopred a ona sa ho pri hlasovaní držala. V ostatných krajinách menovej únie schválenie národným parlamentom nie je potrebné.

Ministri financií eurozóny pre zníženie gréckeho dlhu súhlasili so znížením úrokovej sadzby na oficiálne úvery, s predĺžením ich splatnosti na 30 rokov a s odkladom splátok úrokov o 10 rokov.

Podporili tiež financovanie Atén pri odkupovaní vlastných dlhopisov od súkromných investorov s cieľovou hodnotou 35 centov za euro a vrátenie balíka 11 miliárd eur zisku, ktorý národné centrálne banky získali pri kúpe zlacnených gréckych štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou na sekundárnych trhoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok