Za kybernetickým útokom podľa Ukrajiny stojí Rusko. Hovorca Kremľa však obvinenia odmieta

TA3 TASR
16.1.2022 16:40

Ukrajina má dôkaz, že za rozsiahlym piatkovým kybernetickým útokom na webové portály ukrajinských vládnych inštitúcií je Rusko. V nedeľu to vyhlásilo ukrajinské ministerstvo pre digitalizáciu.

"Všetky dôkazy ukazujú na to, že za kybernetickým útokom stojí Rusko... Moskva naďalej vedie hybridnú vojnu," uviedol ukrajinský rezort digitalizácie vo vyhlásení. Ministerstvo zároveň vyzvalo obyvateľov Ukrajiny, aby nepanikárili, pretože všetky ich osobné údaje sú chránené. Informovala agentúra AFP.       

Podľa rezortu bolo cieľom kybernetického útoku "nie len znepokojiť spoločnosť, ale tiež destabilizovať situáciu na Ukrajine, prerušiť prácu verejného sektoru a narušiť dôveru Ukrajincov v miestne úrady". Kremeľ odmieta zodpovednosť za kybernetický útok, ktorému v piatok čelili ukrajinské vládne portály. "Nemáme s tým nič spoločné... Ukrajinci vinia Rusko zo všetkého, dokonca aj zo zlého počasia v ich krajine," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre stanicu CNN.

Medzitým americká spoločnosť Microsoft v nedeľu varovala, že kybernetický útok na ukrajinské vládne weby môže byť deštruktívnejší a ovplyvniť viac organizácií, ako sa pôvodne predpokladalo. Táto americká technologická spoločnosť uviedla, že naďalej analyzuje softvér malware, pričom varovala, že softvér môže spôsobiť nefunkčnosť vládnej digitálnej infraštruktúry na Ukrajine.

Terčom piatkového kybernetického útoku sa stalo približne 70 webstránok, vrátane webových portálov ukrajinského ministerstva školstva a vedy, ako aj rezortu diplomacie, vládneho kabinetu či ministerstva pre výnimočné situácie, na ktoré hackeri umiestnili výhražný text. Ten varoval návštevníkov webstránok, že ich údaje unikli a že sa majú "báť a očakávať to najhoršie".

V čase vyhroteného napätia medzi Ruskom a Ukrajinou sa objavili dohady, či nejde o dielo ruských hackerov. Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie totiž ešte v piatok poukázal na to, že v minulosti malo podobné útoky na svedomí Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok