Top udalosti týždňa: Bödöra pustili a zadržali, dohodu s USA kritizujú, Djokovič si v Austrálii nezahrá

TA3/kj
16.1.2022 18:00

Vláda odsúhlasila obrannú zmluvu s USA, prišla však vlna kritiky. Ministri nepoľavili ani v pandemickej situácii a schválili nové opatrenia. Bödöra pustili, no na slobode bol krátko. Rozhodlo sa aj o kauze Djokoviča a jeho štarte na turnaji Australian Open. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Bödöra pustili a zadržali, dohodu s USA kritizujú, Djokovič si v Austrálii nezahrá
TASR/AP

O Bödörovi rozhodovali v ďalšej kauze

Prípad Norberta Bödöra dominoval udalostiam uplynulého týždňa. Najprv ho Najvyšší súd prepustil z väzby a konštatoval porušenie jeho práv. Na slobode bol však len niekoľko hodín. Zadržali ho v súvislosti s inou kauzou.

Hlasným kritikom jeho zadržania bol predseda strany Smer Robert Fico"Toto je čistý fašizmus Lipšica, Mikulca, Matoviča, Hamrana a ďalších, ktorí sú na dennej báze usvedčovaní z toho, že porušujú základné ľudské práva," vyhlásil Fico na sociálnej sieti.

Na kritiku Fica reagoval aj dočasný policajný prezident Štefan Hamran"Považujem za neakceptovateľné, aby vo vyspelej demokratickej spoločnosti, o ktorej vo svojich vyjadreniach predseda druhej najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico neustále hovorí, zastrašoval spolu s jeho straníckym kolegom Robertom Kaliňákom orgány činné v trestnom konaní a prezidenta Policajného zboru," zdôraznil.

Prokurátor následne pre Bödöra žiadal väzbu, sudca mu nevyhovel a v nedeľu rozhodol o tom, že Bödör do väzby nepôjde. Rozhodnutie však nie je právoplatné a prokurátor voči nemu podal sťažnosť.

O prípade sme s Robertom Kaliňákom a so šéfom brannobezpečnostného výboru Jurajom Krúpom z OĽANO diskutovali aj v nedeľnej relácii V politike. Kaliňák kritizoval, že proces s Norbertom Bödörom už trvá veľmi dlho. "Osem mesiacov nekonali a reťazenie väzby je zakázané" uviedol v TA3. Celú reláciu si môžete pozrieť aj tu:

Pre dohodu s USA chcú referendum

Jednou z top udalostí bola aj dohoda o obrannej spolupráci s USA, ktorú napokon vláda schválila. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť národná rada. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Pred rokovaním vlády dohodu schválila aj Bezpečnostná rada SR. Netrvalo však dlho a najmä zo strany opozície prišla veľká kritika.

Smer dokonca reagoval s tým, že chce na mimoriadnej schôdzi v národnej rade presadiť referendum. Strana sa chce v referende pýtať občanov, či súhlasia s tým, aby parlament vyslovil súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA.

Fico pripomenul, že v prípade schválenia ich návrhu by predseda parlamentu musel predložiť uznesenie prezidentke, ktorá by referendum musela vyhlásiť. Fico zopakoval, že Smer zmluvu odmieta.

Členovia vlády naopak za zmluvou stoja a poukazujú na jej prínos pre Slovensko. "Za najdôležitejšie považujem to, že táto dohoda nielen neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR, je to presne naopak. Zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť Ozbrojených síl SR brániť Slovenskú republiku, robíme to s naším spojencom," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok

Čo je obsahom tejto zmluvy a ako bude ukotvená v právnom systéme? Bližšie sa na to pozrela sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková, s ktorou sme diskutovali v relácii Tak takto:

Čaká sa na omikron, vláda mení opatrenia

Počas týždňa sa menili opatrenia, obavy však naďalej vyvoláva omikron. Priniesli sme vám článok s odborníkmi o tom, čo môže vlna omikronu spôsobiť na Slovensku a prečo zatiaľ nemáme tak vysoké počty nakazených.

Polepšila si kultúra, vláda navrhla aj nové opatrenia spolu s novým režimom OP+. Pozrite si, aké pravidlá majú platiť pre rôzne oblasti a činnosti:

Milanová a jej komunikácia s Tóthom

Rozruch vyvolala ministerka kultúry Natália Milanová. Objavili sa informácie o tom, že jej mal v minulosti radiť exsiskár Peter Tóth. Opozičný Hlas, ktorý trvá na jej odstúpení, to označil za „čerešničku na torte“.

Milanová však reagovala s tým, že išlo o súkromnú komunikáciu ešte pred jej vstupom do politiky. "Ide o ukradnutú komunikáciu z roku 2012," uviedla s tým, že Petra Tótha vtedy poznala ako svojho pracovného kolegu. "Osobne som netušila o prepojeniach na odsúdeného Mariana Kočnera. Ide o súkromnú komunikáciu súkromných osôb ešte pred mojím vstupom do politiky," dodala. Aj keď ju viacerí kritizovali premiér Eduard Heger sa postavil na jej stranu a vyjadril jej dôveru.

Európsky parlament prišiel o svojho šéfa

Na zahraničnej scéne rezonovalo úmrtie predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho, ktorý mal 65 rokov. Podľa nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle Sassoli zomrel po "vážnych komplikáciách" v súvislosti s jeho imunitným systémom.

Politici reagovali s tým, že odišiel veľký Európan a dobrý priateľ. "Som hlboko zarmútená stratou veľkého Európana a hrdého Taliana. David Sassoli bol citlivý novinár, vynikajúci predseda Európskeho parlamentu a v neposlednom rade môj drahý priateľ," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Situácia v Kazachstane sa upokojila

V Kazachstane sa po nepokojoch ujala moci nová vláda. Sľubuje začiatok novej éry a tiež lepšie životné podmienky pre ľudí. Prioritou je tiež vytiahnuť krajinu z krízy a obnoviť škody po nepokojoch. 

Ruskí vojaci, ktorí zasahovali počas chaosu, medzitým z krajiny odišli. Prezident Kasym-Žomart Tokajev označil misiu za ukončenú.

Násilné nepokoje si celkovo vyžiadali 225 mŕtvych a vyše 4-tisíc zranených. "Počas výnimočného stavu boli do márnic prevezené telá 225 ľudí, z toho 19 príslušníkov polície a armády. Niektorí ďalší boli ozbrojení banditi, ktorí sa podieľali na teroristických útokoch. Žiaľ, obeťami teroristických činov sa stali aj civilisti," uviedol zástupca kazašskej prokuratúry Serik Šalabajev.

Djokoviča na Australian Open neuvidíme

Udalosti sa vyvinuli aj v kauze Novaka Djokoviča a jeho štartu na turnaji Australian Open. Srbského tenistu ešte v závere týždňa opäť zadržali imigrační úradníci v Melbourne. Čakal tak na súd, v ktorom sa malo rozhodnúť o deportácii z krajiny.

S odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza napokon neuspel. Djokovič v prvej reakcii vyjadril "mimoriadne sklamanie" z rozhodnutia súdu, ale prijal ho a rozhodol sa odísť z Austrálie. "Rešpektujem rozhodnutie súdu a budem spolupracovať s príslušnými orgánmi v súvislosti s mojím odchodom z krajiny," citovala agentúra AFP slová srbského tenistu.

Verdikt federálneho súdu bol v nedeľu jednomyseľný, zhodli sa na ňom všetci traja sudcovia - James Allsop, Anthony Besanko i David O'Callaghan. Djokovičovi navyše nariadili zaplatiť vláde súdne trovy.

Ku kauze sa pre TA3 vyjadril aj momentálne náš najúspešnejší tenista Filip Polášek, ktorý obhajuje na Australian Open deblový titul. Viac si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok