Počet súkromných osôb-podnikateľov sa zvýšil, oprávnenie má už takmer pol milióna ľudí

TA3 TASR
16.1.2022 10:41

Počet súkromných osôb - podnikateľov sa vlani na Slovensku zvýšil o 20.763 a oprávnenie na podnikanie tak má spolu 494.235 ľudí. Drvivá väčšina z nich pritom podniká na základe živnostenského oprávnenia. Záujem o podnikanie bol v uplynulom roku najvyšší od roku 2017, keď pribudlo okolo 23-tisíc nových oprávnení, vyplýva z dát nadnárodnej poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Počítač podnikateľ 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Medzi podnikateľov – fyzické osoby - sa radia živnostníci, podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri, osoby so slobodným povolaním, samostatne hospodáriaci roľníci i zahraničné osoby s bydliskom mimo územia Slovenska. Najviac živnostníkov podniká v oblastiach zemné práce (35.394), ostatné stavebné kompletizačné a dokončovacie práce (25.710) a ostatný maloobchod v nešpecializovaných predajniach (22.375).

Analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová podotkla, že pre šírenie pandémie nového koronavírusu a jej vplyvu na podnikateľov a živnostníkov sa očakával masívny pokles počtu podnikateľov, no nestalo sa tak. "Situácia nie je zďaleka tak dramatická, ako sa očakávalo. Celkové čísla o počte živnostníkov za vlaňajšok boli prekvapivo vysoké," zdôraznila Štěpánová.

Pre živnostníkov a podnikateľov nezapísaných v obchodnom registri bude významný najmä začínajúci rok 2022. Práve v tomto roku sa má diskutovať o návrhu pripravovanej daňovo-odvodovej reformy, ktorá má byť "revolúciou" v systéme platieb daní a odvodov tejto skupiny podnikateľov. Ak návrh prejde, bude platný od začiatku roka 2023. 

"Samotné podnikanie fyzických osôb je špecifické a jeho zdaňovanie musí byť dobre nastavené. Bude zaujímavé sledovať vývoj diskusií o finálnej podobe reformy. Hrozí však, že ak nebude nastavená správne, počty živnostníkov začnú masívne klesať. Viac, ako sa očakávalo s nástupom pandémie," upozornila Štěpánová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok