Putin prišiel s veľkým plánom. Chce vytvoriť železničnú trasu smerom k Barentsovmu moru

TA3 TASR
15.1.2022 19:33

Ruský prezident Vladimir Putin poveril svoju vládu predložením návrhov na vybudovanie železničného spojenia k pobrežiu Barentsovho mora.

Putin
TASR/AP

Iniciatíva prichádza v čase, keď Moskva stupňuje svoje úsilie o rozvoj Arktídy, informovala v sobotu tlačová agentúra AFP. Putin spravil z arktickej oblasti Ruska strategickú prioritu, pričom nariadil masívne investície do vojenskej infraštruktúry a ťažby nerastov.

Putin nariadil premiérovi Michailovi Mišustinovi, aby "predložil návrhy na vytvorenie železničnej trasy k Barentsovmu moru," oznámil Kremeľ. Posledným termínom na predloženie návrhov je 10. máj, dodal Kremeľ bez ďalších detailov.

Očakáva sa, že konečným bodom zamýšľanej železničnej trate bude osada Indiga v arktickom Neneckom autonómnom okruhu, kde Rusko hodlá v najbližších rokoch začať s výstavbou námorného prístavu s celoročnou prevádzkou.

Fínsko a Nórsko v roku 2018 uviedli, že spoločne preskúmajú možnosti vybudovania arktického železničného spojenia vedúceho zo severného Fínska k pobrežiu Barentsovho mora. Rozvoj severnej námornej trasy je úzko spojený s veľkými ambíciami Ruska v arktickej oblasti. Moskva už vložila obrovskú sumu prostriedkov do flotily nových ľadoborcov a špeciálnych tankerov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok