Voči zosadenej mjanmarskej líderke Su Ťij vzniesli nové obvinenia, hrozí jej až 160 rokov väzenia

TA3 TASR
14.1.2022 20:34

Mjanmarský súd vzniesol v piatok päť nových obvinení z korupcie voči zosadenej líderke krajiny Aun Schan Su Ťij. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje oboznámené s príslušným súdnym konaním v mjanmarskej metropole Nepjito.

Su Ťij Aun Schan Mjanmarská držiteĺka Nobelovej ceny 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Päť nových obvinení súvisí okrem iného so získaním povolení na prenájom a nákup vrtuľníka, priblížil pod podmienkou anonymity predstaviteľ oboznámený s prípadom, uviedla agentúra AP. Ďalšie obvinenia zahŕňajú úplatkárstvo a zneužitie právomocí v spojitosti s realitnými zmluvami.

Su Ťij bola pritom už vlani odsúdená na šesť rokov odňatia slobody po tom, čo ju súd uznal za vinnú v piatich bodoch obžaloby vrátane nelegálneho dovozu a držby vysielačiek a z porušenia opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Keďže za desať z 11 obvinení, ktoré boli vznesené voči Su Ťij, jej hrozí až 15-ročné väzenie, celkovo by mohla byť odsúdená až na 160 rokov odňatia slobody. Stúpenci političky tvrdia, že obvinenia voči nej sú vykonštruované s cieľom ospravedlniť vlaňajší vojenský prevrat v Mjanmarsku a zabrániť Su Ťij v návrate do politiky.

Laureátka Nobelovej ceny mieru je vo väzbe, odkedy generáli mjanmarskej armády 1. februára 2021 zosadili jej civilnú vládu, čím ukončili krátke obdobie demokracie v tejto krajine juhovýchodnej Ázie. Celonárodné masové protesty proti prevratu vojenská junta krvavo potlačila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok