Unikátne nebeské divadlo. Nad Českom preletel veľmi jasný meteor

TA3 TASR
14.1.2022 20:19

Nad Českom preletel bolid, veľmi jasný meteor. Ľudia ho mohli vďaka priaznivému počasiu spozorovať vo štvrtok večer po 18. hodine, informoval v piatok Český rozhlas.

meteor perzeid 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Úlomok asteroidu s hmotnosťou tri kilogramy a veľkosťou desať centimetrov vletel do atmosféry rýchlosťou 32 kilometrov za sekundu. Viditeľný bol najmä tam, kde bolo jasno - napríklad v Čechách alebo v Beskydách na severe Moravy.

"Pre náhodného pozorovateľa je to mimoriadna udalosť, ku ktorej dôjde raz až dvakrát za život," povedal pre Radiožurnál, stanicu Českého rozhlasu, astronóm Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR.

Podľa neho bola jasnosť bolidu porovnateľná s Mesiacom v splne. Meteor bol viditeľný približne päť sekúnd a nakoniec zhorel v atmosfére južne od západoslovenského mesta Senica. Od začiatku roka išlo už o tretí takýto úkaz nad územím ČR.

Bolid bol pozorovaný množstvom astronómov, ale aj verejnosťou. Potvrdili ho tiež hlásenia pozorovateľov v databáze Medzinárodnej meteorickej organizácie (IMO), dopĺňa spravodajská stanica ČT24. Podľa Českej astronomickej spoločnosti (ČAS) bol nápadný a súčasne výnimočný najmä vďaka svojej jasnosti.

"Ďalšou zaujímavosťou je jeho veľmi malá rýchlosť a kompaktnosť. Možnosť dopadu telesa na povrch Zeme budú vedci analyzovať v nasledujúcich dňoch," uviedli astronómovia.

Bolid je veľmi jasný meteor, ktorý vznikne vstupom telesa kozmického pôvodu do zemskej atmosféry. Prevažná väčšina sa však vyparí v atmosfére a na Zem nedopadne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok