Lavína vás zabetónuje, test so slinami veľmi nefunguje, vraví záchranár. Ako si pomôcť?

TA3/hm
18.1.2022 06:00

Vstupenkou na turistiku by nám mala byť úplne na začiatok predpoveď počasia. Skúšať šťastie na horách v mene adrenalínového zážitku sa nemusí vyplatiť. Podceňovať by ste nemali výbavu a ani základné znalosti prostredia a možných scenárov. O tom, čo robiť, ak sa na vás rúti lavína, ako sa pohybovať v snehu a udržať sa čo najdlhšie nažive, sme sa zhovárali s dispečerom Strediska lavínovej prevencie Antonom Sedlákom.

Lavína vás zabetónuje, test so slinami veľmi nefunguje, vraví záchranár. Ako si pomôcť?
TASR/Vladimír Benko/MV SR

Ešte pred samotnou cestou do hôr by sme mali mať v hlave poznatky o počasí a výstrahách horských služieb. Čo by nám však nemalo chýbať v batohu, ak sa chystáme na vyššie položené miesta napr. vo Vysokých Tatrách?

Záleží na tom, na aký typ túry sa vyberáte. Každopádne v zimnom období je to nabitý mobilný telefón s číslom na Horskú záchrannú službu, lekárnička, kompletná lavínová výbava, stúpacie železá, paličky, cepín, náhradné oblečenie, náhradné rukavice.

Dá sa z pozorovania okolitej prírody predpovedať, či sa v najbližších desiatkach minút spustí lavína? Ktoré javy nás môžu varovať?

Sú takzvané varovné signály, napríklad samovoľné lavíny viditeľné v okolí, duté zvuky pri zaťažení snehovej pokrývky, viditeľné pukliny v snehu. Dlohodobejšie veľké množstvo nového snehu, silný vietor, prudké oteplenie.

Ak už vidíme, že sa lavína odtrhla, rúti sa smerom k nám, vieme sa jej ešte vyhnúť, povedzme, vyškriabaním sa na vyšší bod v okolí?

Lavíny z voľného snehu majú pomerne veľkú rýchlosť, takže asi už po uvoľnení nie. Lavíny z mokrého snehu sú v rýchlosti pomalšie, v dobrom momente sa ich dráha dá opustiť. Ideálne je sa pohybovať mimo lavínových dráh a ich dosahov.

Tvrdenie, že aj krik a hluk spustia lavínu je vraj mýtus. Nie je na tom ani kúsok pravdy?

Nie.

Ak sa už lavína spustí, mali by sme sa snažiť držať na jej povrchu pohybom pripomínajúcim plávanie. Čo robiť ak spomalí, ako sa napolohovať tak, aby sme si vytvorili priestor pre dýchanie?

Už počas pohybu v lavíne sa snažíme držať ruky pred tvárou, tzn. vytvárame si vzduchovú dutinu, pokojne aj boxovaním do snehu, zároveň si chránime nos a ústa, aby nám sneh nezaplnil dýchacie cesty, a aj po zastavení v nánose máme šancu nezadusiť sa.

V prípade, ak nás zasype lavína, aký jednoduchý test si môžeme v tej chvíli urobiť, aby sme zistili, či sme otočený smerom k zemi alebo k oblohe, a vedeli sa tak dostať k jej povrchu?

Viem, že odpoveď smerujete k odplutiu si... ale to veľmi nefunguje, človek je v snehu doslova zabetónovaný a každý pohyb, ktorý je schopný vykonať je dobré urobiť, vystrieť nohu, pokrčiť ruku a pod. Je šanca, že zasypanie nie je hlboké a akurát jedna z častí tela je blízko povrchu nánosu.

lavína TASR/Dušan Hein (ilu)

Koľko minút dokáže človek prežiť pod lavínovou vrstvou snehu?

Pokiaľ má dostatočné množstvo vzduchu na dýchanie, je to len otázka mechanických poranení a času podchladenia. Sú extrémy, kedy ľudia vydržali v lavíne aj niekoľko hodín s dobrým prístupom vzduchu.

Jedným zo scenárov, ktorý sa môže turistovi v horách prihodiť, je aj zaviatie chodníka na ceste späť. Ako si poradiť v takejto situácii?

Jediný dobrý nápad je pri takomto počasí do hôr nechodiť. Pokiaľ je chodník nezreteľný, je ideálne nepokračovať a vrátiť sa na posledné bezpečné miesto (rázcestie, chata) a vydať sa bezpečnejšou a ideálnejšou trasou.

Povedzme, že sa nevyberieme na vysokohorskú turistiku, ale "len" do Malých Karpát. Na čo by si mali turisti dať pozor pri výstupe na nižšie položené kopce? Čo sa najviac podceňuje pri výstupe a turisti to robia nesprávne?

Určite predpoveď počasia na danú dobu, nevyraziť na túru neskoro, podmienky ako sneh, blato, námraza a pod. Skorý štart túry a skorý návrat je veľmi dôležitý.

Nedávno sa výstup trojice Poliakov na Gerlach skončil nešťastím a HZS ich našla mŕtvych. Sprievodca nemal potrebnú odbornú spôsobilosť a porušoval návštevný poriadok. Stretávate sa s horskými sprievodcami, ktorí vodia načierno, často?

Počas našej práce sa ako záchranári stretávame so širokou vzorkou pacientov, porušovateľov návštevného poriadku je mnoho a často ich aj zachraňujeme.

Správ o výjazdoch HZS do terénu je pomerne veľa a zasahujete často. Majú vaše zásahy nejaký spoločný menovateľ? Pozorujete, že turisti robia niekde pravidelne rovnakú chybu a potom musíte nastúpiť vy?

Nevhodné vybavenie na túru, zlé načasovanie túry, neskorý návrat, precenenie vlastných síl... Častokrát je to súhra mnohých malých chýb alebo zlých rozhodnutí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok