Kažimír avizuje ďalší stámiliónový výpadok na daniach

TA3, TASR
27.11.2012 15:49

Daňové a odvodové príjmy Slovenska budú v tomto roku pravdepodobne o 276 miliónov eur nižšie než sa predpokladalo. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre finančnú politiku.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval minister financií Peter Kažimír. "Má to zásadný vplyv na plnenie rozpočtového cieľa 4,6 %," povedal na margo deficitu verejných financií na tento rok Kažimír.

Novú prognózu výberu daní a odvodov v tomto roku vypracovalo IFP na základe údajov za september a október. Nové čísla podľa Kažimíra dostávajú rezort financií do veľmi komplikovanej situácie v oblasti škrtania výdavkov. Do konca roka totiž ostáva len niečo viac ako mesiac. "Je koniec novembra a mame veľmi limitovaný priestor na to, aby som siahal na bežné výdavky," upozornil šéf rezortu financií.

Predpoveď príjmov štátneho rozpočtu je zatiaľ len v rovine odhadov. "Ale už dnes sa dá na základe dostupných čísel odhadnúť, že v rozpočte bude oproti plánu chýbať zhruba štvrť miliardy eur. Takáto prognóza už ohrozuje aj súčasnú podobu návrhu rozpočtu, ktorý sa nachádza v parlamente. Dá sa predpokladať, že budeme meniť aj návrh štátneho rozpočtu, zrejme priamo v Národnej rade," avizoval Kažimír a zároveň podčiarkol, že výsledkom bude rozpočet s deficitom pod 3 % hrubého domáceho produktu.

Záznam z brífingu ministra financií

Názor Viliama Páleníka z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok