BMW iX okorenené divíziou M bolo oficiálne predstavené

TA3/SZ
13.1.2022 18:30

BMW prichádza s vysokovýkonnou verziou elektrického modelu iX. Okrem upraveného podvozku so sebou prináša aj poriadnu porciu výkonu a krútiaceho momentu. Koľko trvá zrýchlenie na 100 km/h?

BMW iX okorenené divíziou M bolo oficiálne predstavené
BMW

Nové iX M60 na prvý pohľad oko laika ani nespozná. Odlišujú ho totiž prvky, ako napríklad šedé lakovanie karosérie, logo M s novou povrchovou úpravou vo farbách Titanium Bronze a High Gloss Black. Efektným dizajnovým prvkom sú aj 22 palcové, aerodynamicky optimalizované disky kolies lakované titánovo-bronzovou farbou, ktorú BMW nazýva Titanium Bronze. Tieto disky sú však prvkom príplatkovej výbavy, no ich vzhľad autu vyslovene sekne. Poznávacím prvkom novinky sú aj modro lakované brzdové strmene nesúce logo M.

ix BMW

Pôsobivý vzhľad potrebuje samozrejme aj pôsobivú dynamiku. Inžinieri naladili výkon elektrického pohonu na hodnotu 619 konských síl. Krútiaci moment dosahuje hodnotu mamutích 1100 Nm. Takto pôsobivé hodnoty výkonu zabezpečia zrýchlenie z pokoja na 100 km/h za 3.9 sekundy a plynulá akcelerácia sa zastaví na rýchlosti 250 km/h. 105.2 kWh batéria umožňuje dojazd na jedno nabitie na úrovni 575 kilometrov podľa metodiky WLTP.

iX BMW

Radosť z jazdy sprostredkováva špeciálne naladený vzduchový M podvozok s automatickou reguláciou svetlej výšky spolu s pohonom všetkých štyroch kolies a citlivo nastavenou kontrolou trakcie. Novinka tak má byť kombináciou športových jazdných vlastností a komfortu.

Tuhosť karosérie, jej nižšiu váhu a bezpečnosť docielili konštruktéri najmä použitím materiálu CFRP, ktorý je zložený z plastu vystuženým uhlíkovým vláknom. Rovnaký materiál využívajú aj súčastné spaľovacie vozidlá divízie M. Výborné jazdné vlastnosti umocňuje aj fakt, že automobilka umiestnila ťažké batérie do podlahy vozidla, čím znížila jeho ťažisko, ktoré napomáha pri prejazde zákrut k väčšej stabilite auta.

Interiér ponúka množstvo výbavy už v štandarde. Napríklad Live Cockpit Professional, alebo ovládanie gestami a hlasom tu nájdeme už v základe. Rovnako tak aj audiosystém Bowers&Wilkins či laserové svetlomety. Novinka má vo výbave aj množstvo senzorov a snímačov, ktoré budú umožňovať autonómnu jazdu úrovne 3. Na trh sa táto športovo ladená verzia dostane v priebehu roku 2022.

Témy: BMW iX BMW
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok