Božská chuť kávy? Omyl. Prispieva k silnej nevoľnosti a žalúdočným kŕčom

TA3/bd
13.1.2022 09:00

Pre mnohých je deň bez kávy nepredstaviteľný. Nápoj si obľúbili milióny ľudí pre jeho bohatú chuť a schopnosť zvýšiť energetickú hladinu, no nie je bez potenciálnych vedľajších účinkov. To, čo dodáva káve chuť kyseliny môže tiež prispieť k pocitu nevoľnosti po vypití šálky. Aké sú najhlavnejšie dôvody problému?

Božská chuť kávy? Omyl. Prispieva k silnej nevoľnosti a žalúdočným kŕčom
FreePik

1. Máte reflux

PH väčšiny káv sa pohybuje od 4,85 do 5,10, čo je na kyslej strane stupnice. Žalúdok je už sám o sebe kyslé prostredie a keďže kofeínová káva obsahuje aj kyseliny, zvyšuje sa tým kyslosť v žalúdku, čo môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Tieto kyseliny môžu urýchliť trávenie jedla, a preto niektorí ľudia po vypití kávy pociťujú naliehavú potrebu ísť na toaletu.

Obsah kyselín v káve môže spôsobiť gastrointestinálne symptómy, ako je pálenie záhy, reflux kyseliny a nadúvanie. Tieto príznaky sú spôsobené tým, že žalúdočná kyselina sa hromadí v pažeráku. Pre tých, ktorí majú kyslý reflux, môže pitie kávy skutočne spôsobiť nevoľnosť. Pretože káva môže vyvolať reflux, tí, ktorí majú chronický reflux kyseliny, môžu cítiť po pití kávy nevoľnosť.

kava FreePik

2. Pijete kávu na prázdny žalúdok

Mnoho ľudí zamieri ráno priamo ku kanvici s kávou a naleje si šálku ešte pred raňajkami. Aj to môže byť vinníkom vašej nevoľnosti spôsobenej kávou. Niektorí ľudia môžu dokonca po vypití kávy nalačno pociťovať nutkanie na vracanie. Káva je vysoko kyslá, keď sa naleje na prázdny žalúdok, čo môže podráždiť sliznicu žalúdka a u niektorých ľudí spôsobiť nevoľnosť.

Na vine nie je samotná kyslosť kávy. Kofeín v káve je stimulant, čo by tiež mohlo zohrávať úlohu. Kofeín stimuluje sekréciu žalúdočnej kyseliny, tráviacej tekutiny, ktorá pomáha rozkladať potravu. Stimuluje uvoľňovanie gastrínu, čo vedie k žalúdočným ťažkostiam, keď sa produkuje v nadmernom množstve. Takže predtým, ako budete piť kávu, zjedzte nejaké jedlo.

kava FreePik

3. Užívate určité lieky

Nevoľnosť je častým vedľajším účinkom niektorých liekov a ich interakcií s kofeínom v káve. Tieto môžu zahŕňať antibakteriálne lieky, niektoré antidepresíva a lieky na astmu. Nevoľnosť je jedným z mnohých možných vedľajších účinkov interakcie kofeín-lieky. 

Ako zabrániť nevoľnosti z kávy

Ak pravidelne pociťujete nevoľnosť z kávy, obmedzte jej konzumáciu alebo prejdite na kávu s nízkym obsahom kyselín. Možnosti nízkokyslej kávy zahŕňajú kávu bez kofeínu, espresso a studenú kávu. Ak sa nemôžete vzdať svojej šálky, skúste kávu bez kofeínu s nízkym obsahom kyselín. Je oveľa šetrnejšia k žalúdku. Pridanie mlieka alebo smotany do kávy môže znížiť kyslosť a urobiť ju pre váš žalúdok znesiteľnejšou.

Info:  Pred pitím kávy si dajte jedlo bohaté na vápnik a zvýšte denný príjem vody. Vápnik v jedle pomáha neutralizovať žalúdočnú kyselinu a kyslosť kávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok