Gröhling žiada, aby školy vykazovali výsledky samotestov. Budú od toho závisieť ďalšie dodávky

TA3 TASR
12.1.2022 16:56

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že v uplynulých dňoch požiadali školy, aby vykazovali výsledky zo samotestov. Týkať sa to má tých škôl, ktoré nevykázali viac ako 50 percent testov.

Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka, potvrdil Gröhling
TASR/AP

Distribúcia testov

"Treba si uvedomiť, že je to štátny majetok, ktorý sa posúva ďalej proti podpisu," povedal minister školstva. Poznamenal, že keď niekto dostane 1000 testov a nedokáže vykázať ani 500, tak sa nad tým treba zamyslieť. "My sme prosili riaditeľov, aby kontaktovali rodičov, aby vykázali tieto testy," povedal s tým, že pristúpili aj k možnosti, aby sa samotesty dali vykázať aj spätne.  

Odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva uviedol, že riaditelia škôl boli upozornení pred prázdninami a následne medzi prázdninami, že ďalšia distribúcia sa bude odvíjať od správne zadaného počtu samotestov, ktoré obdržali z okresného úradu v sídle kraja v roku 2021 a vykázanej spotreby zo strany rodičov. Keďže ministerstvo školstva evidovalo prostredníctvom online formulára Týždenné hlásenie škôl podľa školského semafora nesúlad údajov zo škôl a reálne vydaných samotestov.

Nesprávne počty

"Do dnešného dňa sme distribuovali na školy 11.089.630 samotestov a pripravených je ďalších tri a pol milióna samotestov, avšak ak chceme zabezpečiť ich efektívne využívanie, môžu byť distribuované iba školám, na ktorých sa reálne testujú žiaci," potvrdili z rezortu školstva. Poukázali na to, že tento záväzok na seba prevzal aj každý rodič pri ich preberaní podpisom preberacieho protokolu. 

"Keďže niektoré školy vykazujú nesprávne počty nielen prijatých samotestov, ale aj veľmi malý počet samotestov, ktoré boli využité, je potrebné, aby minuli zásoby, ktoré majú k dispozícii a potom môžu žiadať o ďalšie samotesty," dodali z ministerstva školstva. Minister školstva poznamenal, že sa s ministrom zdravotníctva rozprával o uvoľnení ďalších testov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok