Ženy v politike: Bieloruska Sviatlana Cichanovská sa postavila aj Lukašenkovi

TA3/zm
13.1.2022 08:00

O Bielorusku sa v médiách často hovorí ako o jednej z posledných krajín, kde vládne diktatúra. Na jej čele stojí od roku 1994 prezident Alexandr Lukašenko, a keď sa mu pred voľbami v roku 2020 postavil na odpor bloger Siarhej Cichanovski, bez váhania ho nechal zatvoriť do väzenia. A tak sa proti hlave štátu postavila jeho manželka Sviatlana.

Ženy v politike: Bieloruska Sviatlana Cichanovská sa postavila aj Lukašenkovi
Profimedia

Po odstránení jedného z protikandidátov Alexandra Lukašenka v posledných prezidentských voľbách sa zrodila nová politická hviezda. Na scéne sa objavila charizmatická Sviatlana Cichanovská a sama sa rozhodla kandidovať.

Učiteľka s dvomi deťmi

Sviatlana je obyčajná a neobyčajná žena zároveň. Pred tým, ako vstúpila do politiky, pracovala ako učiteľka, prekladateľka a tlmočníčka. Angličtinu a nemčinu má v malíčku vďaka štúdiám v Írsku, kde strávila roky ako dieťa postihnuté černobyľskou haváriou. Narodila sa totiž v meste Mikačevičy, ktoré je odtiaľ vzdialené len 200 kilometrov.

Vyštudovala pedagogickú univerzitu, počas ktorej sa zoznámila aj so svojím manželom Siarhejom. V roku 2010 sa im narodil syn a v roku 2016 dcéra. Keďže prvorodené dieťa prišlo na svet takmer hluché, Sviatlana odstavila svoju kariéru prekladateľky bokom a plne sa venovala rodine. Spokojný život tmavovlásky, ktorá bola ženou v domácnosti a plánovala sa vrátiť k prekladateľstvu, zmenil až manželov blog. Siarhej na ňom pravidelne uverejňoval články proti diktátorovi a režimu, následne sa mu postavil ako protikandidát, za čo ho Lukašenko okamžite odstránil zo scény. Zabudol však, že jeho konkurent má ešte aj ženu.  

Sviatlanino rozhodnutie kandidovať vzniklo prakticky zo dňa na deň po tom, ako jej muža zatkli. Hoci on sám o jej rozhodnutí nevedel, veľmi rýchlo svoju ženu podporil a pomohol jej zozbierať 100-tisíc hlasov potrebných na registráciu do prezidentských volieb. Bol to jej prvý politický angažmán a hneď si trúfla byť hlavnou Lukašenkovou vyzývateľkou. Spojila sa totiž aj s volebnými štábmi Viktara Babaryka a Valerija Cepkala, ktorým vláda rovnako účasť vo voľbách zakázala.

Do bezpečia

Rok 2020 bol pre rodinu zlomový. Akoby nestačilo, že Sviatlane poslali manžela na 18 rokov do najtvrdšieho väzenia v krajine, bála sa aj o vlastný život a život svojich detí. Tá istá žena, ktorá v roku 1994, keď prišiel Lukašenko k moci, nebola ešte ani plnoletá, a najskôr nepredstavovala žiadnu hrozbu. A zrazu mala terč priamo na chrbte.  

Po tom, ako sa jej podarilo zorganizovať niekoľko protestov a demonštrácii proti režimu, musela syna a dcéru poslať do bezpečia mimo krajiny. Ľudí jej zhromaždenia priťahovali ako magnet, každý chcel počuť odvážnu tmavovlásku, ktorá si tým vyslúžila prezývku bieloruská Johanka z Arku. Jej rastúcu silu vytušil aj vládnuci prezident, a tak na ňu uprostred protestov vydal zatykač. Nielen jej deti, ale aj samotná Sviatlana tak musela utiecť do susednej Litvy.   

Víťazka ľudu

Pred necelými dvomi rokmi prezidentské voľby v Bielorusku síce opätovne vyhral Lukašenko, Cichanovskej však víťazstvo prisúdilo niekoľko volebných komisií, ako aj nezávislé prieskumy. Dokonca aj samotná Sviatlana sa cítila ako víťazka a mávala dôkazmi, podľa ktorých získala 60 až 70 percent hlasov. Hoci sa na čele krajiny zmena neudiala, táto zanietená aktivistka sa stala hlavou opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok