Zažívame ticho pred búrkou, zhodli sa odborníci. Omikron môže mať u nás iný priebeh

TA3
12.1.2022 13:21

Omikron už naplno udrel v okolitých krajinách, na Slovensku sa zatiaľ čaká na skokový nárast nakazených, ktorý so sebou tento variant prináša. Predpovedať priebeh ďalšej vlny je však podľa odborníkov ťažké, zdôraznili aj to, že na omikron len dve dávky vakcíny už nestačia.

Zažívame ticho pred búrkou, zhodli sa odborníci. Omikron môže mať u nás iný priebeh
TASR/Jakub Kotian

"V konzíliu sme to nazvali takým tichom pred búrkou, my však vo fáze ticha a pokoja nie sme," uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre deti a dorast Elena Prokopová v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Podľa nej sa už pred Vianocami začalo medzi odborníkmi hovoriť o tom, ako nastaviť opatrenia na ďalšiu vlnu koronavírusu.

Pri dátach z iných krajín sú opatrní

Prečo zatiaľ nepociťujeme omikron v takej miere ako v okolitých krajinách? Slovensku podľa Prokopovej pomohol zrejme aj lockdown pred sviatkami, čím sa nám podarilo znížiť mobilitu ľudí. "Sme však veľmi opatrní, dáta o omikrone, ktoré prichádzajú, sú z krajín s vysokou mierou zaočkovanosti. Vyzerá to zatiaľ tak, že aj u neočkovaných by mohol byť ľahší priebeh, nevieme však s istotou povedať, že sa u nás nebudú zapĺňať nemocnice," dodala.

Máme totiž veľké percento neimúnnej populácie. "Možno neskončia na pľúcnej ventilácii, ale nemocnicu potrebovať budú. Priebeh omikronu môže byť u nás iný," uviedla Prokopová.

Dve dávky už nestačia

Na omikron už nebudú stačiť podľa odborníkov ani dve dávky vakcíny, na ochranu sa treba dať zaočkovať aj treťou. Podľa toho sa budú nastavovať aj opatrenia. "Už nemá význam obmedziť cleý okres pre všetkých," hovorí Prokopová. Táto vlna bude podľa nej iná, omikron sa šíri rýchlo, vypadnúť tak môžu aj ľudia z kritickej infraštruktúry, v ktorej sa už teraz nastavujú krízové režimy.

Čo teda môžeme očakávať zrejme už v najbližších dňoch? "Príliš vysoký nárast a relatívne rýchly pokles, omikron by tu nemusel byť niekoľko mesiacov, no nevieme teraz úplne predpokladať, aké to bude. Nemôžeme sa porovnávať s inými krajinami, máme inú ekonomiku a iný typ zdravotníctva," dodala.

Súhlasí aj matematik Richard Kollár. "Sme jednou z mála krajín, kde omikron ešte nenastúpil v plnej miere, oneskorenie však bolo aj pri nástupe delty," uviedol s tým, že ešte do pondelka 10. januára sme boli v akomsi sviatkovom stave. Teraz však podľa neho budeme vidieť aj nárast na číslach.

"Veľa ľudí hovorí o strašení, no nie je to tak. Očakávame prudký nárast, ale aj strmý pokles. Dúfam, že túto vlnu zvládneme," dodal Kollár. Omikron vraj nemusí byť poslednou vlnou, krajiny preto hľadajú dlhodobé a stabilné východiská. "Očkovanie sa zatiaľ ukazuje ako najlepšia ochrana pred hospitalizáciou," uzavrel.

Úlohu zohráva aj kolektívna imunita

K téme sa vyjadril aj imunológ a biochemik Vladimír Leksa. Na omikron sú podľa neho lepšie vakcíny novej generácie. "V marci by mali byť Pfizer aj Moderna aktualizované proti omikronu. Pri Novavaxe to zrejme nebude také ľahké," uviedol s tým, že táto vakcína funguje na inom princípe. Môže presvediť tých, ktorí sa doteraz nedali zaočkovať, no nemyslí si, že by proti omikronu fungovala nejako lepšie.

Prečo má podľa neho omikron zatiaľ menej závažný priebeh? Je vraj otázne, či je to v povahe samotného variantu alebo v získanej imunite populácie. "Môže to byť kombinácia oboch faktorov, krajiny s vysokou zaočkovanosťou majú menej hospitalizácií. Úlohu tu zohráva aj imunita," dodal. Vlnu omikronu bude vraj ťažké sledovať len na základe PCR testov, viac by sa orientoval na počet hospitalizácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok