Predseda Najvyššieho súdu považuje podané trestné oznámenie na sudcov za neprimeraný tlak

TA3 TASR
11.1.2022 16:12

Trestné oznámenia podané advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom na dvoch sudcov Najvyššieho súdu SR pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu SR považuje predseda NS SR Ján Šikuta za vytváranie neprimeraného tlaku. Upozornil, že z nálezu Ústavného súdu SR nevyplýva pokyn, aby Najvyšší súd príkazom prepustil sťažovateľa Norberta Bödöra z väzby.

Najvyssi sud 1140 px SITA Marko Erd
SITA/Marko Erd

Súdy sa mali podľa jeho slov len vysporiadať s konzekvenciami, vyplývajúcimi z tohto nálezu v rámci väzobného rozhodovania o sťažovateľovej väzbe po podaní obžaloby. "Vo všeobecnosti akékoľvek vyjadrenia, prispievajúce k znižovaniu dôvery v súdy či k znevažovaniu sudcov, nie sú v žiadnom prípade namieste. Vyjadrenia politikov však mimo odbornú diskusiu ako sudca a predseda súdu z princípu nekomentujem, avšak predmetné podané trestné oznámenia na sudcov Najvyššieho súdu už považujem za neprimeraný tlak," podotkol Šikuta.

Vyhlásil, že s oboma sudcami senátu 4T NS SR, ktorých sa týka podané trestné oznámenie, v utorok komunikoval. "Zhodli sme sa, že vzhľadom na fakt, že ako sudcovia nepodliehame a podliehať nemôžeme akémukoľvek verejnému, a teda ani politickému tlaku, na tomto princípe zotrvávame," zdôraznil.

Advokáti Para a Gašpar podali na GP SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia ÚS SR voči Pavlovi Farkašovi a Martine Zeleňákovej. V pondelok o tom informovali na spoločnej tlačovej konferencii s lídrom opozičného Smeru-SD Robertom Ficom. Ten vyhlásil, že ÚS SR konštatoval porušenie ústavných i ľudských práv obvineného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok