V zime potrebujeme viac odpočinku ako v lete: Terapeutka radí, ako si naplánovať voľno

TA3/zm
21.1.2022 16:00

Rýchle životné tempo je civilizačnou chorobou. Množstvo stresu a pracovných povinností neprospieva fyzickému ani psychickému zdraviu a podľa psychológov je veľmi dôležité naučiť sa oddychovať a nájsť si čas samy pre seba.

V zime potrebujeme viac odpočinku ako v lete: Terapeutka radí, ako si naplánovať voľno
Pexels/Ivan Samkov

Obzvlášť v zime by sme mali mať viac odpočinku ako je to v jarných či letných mesiacoch. Telo si aj vplyvom tmy a chladu žiada viac regenerácie.

Značte si do diára

Naučte sa spomaliť a ukradnúť si čas pre svoje osobné potreby. Nielen podľa terapeutky Julie Paulette Hollenbery je to v dnešnej uponáhľanej dobe obzvlášť dôležité. Zhrnula však niekoľko pravidiel, ako sa to naučíte.

Podľa nej je prvým krokom mať v kalendári naplánované voľno vopred, hoci nemusíte hneď vedieť, ako tento čas strávite. Ak ste typ, ktorý si všetko zapisuje a dni doslova linajkuje, bude to u vás o to viac fungovať. Ľudia si do diárov dávajú všetky dôležité stretnutia, činnosti a úlohy. A mať čas pre seba je jednou z nich, je to rovnako dôležité ako zaplatiť na čas šeky alebo zúčastniť sa porady.

Pravidelný spánok

Odpočinok je alfa a omega, aby ste na druhý deň vládali. Podľa terapeutky však ekonomicky aktívna skupina ľudí zabúda aj na taký základ, akým je spánok. Telo najlepšie funguje, ak počúvame jeho vnútorné hodiny. Zvykne si na režim, preto je dobré chodievať spať v približne rovnakom  čase, a tiež v podobných hodinách vstávať.

Julia Paulette Hollenbery upozorňuje, že v zimných mesiacoch potrebujeme odpočinku viac, čo si môžeme všimnúť v celej prírode. V zime je spomalená a podobne je to s ľudským telom. Môžete to vnímať ako únavu, aj keď spíte rovnaký čas ako inokedy. V takom prípade je dobré ísť si ľahnúť o hodinu skôr a počúvať svoj organizmus. Povolania, ktoré majú pohyblivú pracovnú dobu, by si podľa terapeutky mali v zimnom období nastaviť prácu na neskorší čas, aby nemuseli vstávať príliš skoro.

Upratujte

Zdanlivo je upratovanie ďalšia činnosť do zoznamu povinností, ale v skutočnosti je to aktivita, ktorá upokojuje. Jednak si pri upratovaní vyčistíte myseľ, ale najmä potom, keď ostane váš priestor krásny a čistý, sa budete cítiť plné energie. Bordel v pracovnom kútiku odpútava vašu pozornosť, neporiadok v domácnosti zas nabáda k nervozite. Mať okolo seba čistý priestor rovná sa mať aj čistú myseľ.  

Témy: zima
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok