Doležal vo vyjadreniach o zrušení súťaže na R2 zavádzal, tvrdí šéf Úradu pre verejné obstarávanie

TA3 TASR
10.1.2022 18:29

Minister dopravy Andrej Doležal vo svojich vyjadreniach o rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávanie o zrušení súťaže na R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany zavádzal. Rozhodnutie je v súlade v usmerneniami Európskej komisie aj s tým, ako rozhodujú súdy. Nie je pravda, že neexistuje ekvivalent FIDIC-u, je ich niekoľko.

Vyhlásil to v pondelok na brífingu predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Šéf úradu ozrejmil, že nie je pravda, že rozhodnutie je mimo aplikačnej praxe, ale je v súlade s usmerneniami komisie, rozhodnutiami krajského súdu či zisteniami európskych audítorov. Európska komisia zároveň podľa neho aj v konzultácii potvrdila, že rozhodnutie bolo posúdené správne. Na "alebo ekvivalent" podľa Hliváka upozorňuje aj ministerstvo dopravy na svojom webe.

Priblížil, že v SR začal platiť tzv. ekvivalent v zákone od roku 2000. Národná diaľničná spoločnosť bola podľa Hliváka v roku 2012 a 2013 účastníkom súdnych konaní, kde aj krajský súd povedal, čo je to ekvivalent. Doplnil, že rada úradu v roku 2016 definovala, čo je FIDIC a čo je porušenie princípu diskriminácie. Pripomenul aj záverečnú audítorskú správu z 5. apríla 2019, keď európsky audit prvýkrát na Slovensku definoval, že použitie FIDIC-u bez ekvivalentu je porušenie európskeho práva.

Poukázal na to, že v posledných dňoch niektorí vládni politici spustili cielený útok, aby v ľudí "poštvali" proti úradu. "Za viac ako štyri roky, čo som vo funkcii predsedu, som nezažil také arogantné vystúpenie politika na adresu úradu a jeho zamestnancov," poznamenal Hlivák. V súvislosti s tým pripomenul, že sa v tomto roku volí nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie.  

"Súvisí tento tlak a útoky na úrad s voľbou nového predsedu? Bude takých útokov na úrad ešte pribúdať?" pýtal sa Hlivák. Skonštatoval, že keď boli vládni politici v opozícii, úradu "tlieskali" za to, že je odvážny. 

Predseda úradu zdôraznil, že úrad sa nepozerá na to, kto je vo vláde, ale rozhoduje nezávisle. Na utorkovýparlamentný výbor, ktorý sa má venovať tejto téme, príde. "Osobne sa teším na tú debatu. Verím, že budú prevládať fakty nad emóciami," dodal. Je však podľa neho škoda, že sa výbor koná v čase, keď je konanie ešte "živé".

Úrad v danej veci vydal rozhodnutie 20. decembra 2021, zatiaľ však nie je právoplatné. Zistenia úradu bude ešte skúmať Rada Úradu pre verejné obstarávanie. Doležal v reakcii na rozhodnutie úradu uviedol, že ho považuje za bezprecedentné, neodborné a mimo aplikačnej praxe. Verí, že rezort uspeje s odvolaním proti tomuto rozhodnutiu. Ak neuspeje, plánuje dať podľa ministra prípad na súd.
       

Doležal však s Hlivákom nesúhlasí a vo videonahrávke zverejnenej na sociálnej sieti upozornil na súťaž na výstavbu časti rýchlostnej cesty R2 Kriváň-Mýtna. Tam podľa neho pri kontrole tendra úradom päť mesiacov pred vyhlásením súťaže na obchvat Košíc vyššie spomenutá formulácia predsedovi úradu nechýbala. 

Úrad však podľa ministra nemusí súťaž zrušiť. "Ak sa argumentuje hroziacimi korekciami zo strany orgánov a auditu, tak som presvedčený, že aj so zarátaním týchto korekcií bude výsledná cena stavby nižšia ako cena stavby, ak by sme museli túto súťaž vyhlásiť znova," tvrdil Doležal.

Minister sa odvoláva aj na rozsudok Najvyššieho súdu, podľa ktorého by sa muselo preukázať, že porušenie postupu zo strany verejného obstarávateľa mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. "My sme mali v tomto obstarávaní sedem ponúk, z toho päť relevantných a nikto z účastníkov sa neodvolal," dodal Doležal.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok