Šéf Hamásu podporuje kroky Abbása v OSN

SITA
26.11.2012 14:45

Exilový vodca militantného hnutia Hamás Chálid Mišál povedal v pondelok palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že jeho hnutie podporuje snahy o "zvýšený status Palestíny v OSN", uviedlo hnutie v stanovisku.

Šéf Hamásu podporuje kroky Abbása v OSN
SITA

Jeho názor však nekorešponduje s postojom mnohých členov Hamásu v Pásme Gazy. "Chálid Mišál... v telefonickom rozhovore s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom povedal, že Hamás víta návrh vstúpiť do OSN so statusom pozorovateľa," hovorí sa v stanovisku. Stanovisko vydal Hamás tri dni pred tým, ako má Abbás na Valnom zhromaždení OSN požiadať o zvýšenie palestínskeho statusu. Stalo sa tak potom, ako členovia Hamásu v Gaze odmietli minulý týždeň vyjadriť prezidentovi podporu.

Abbás má vo štvrtok požiadať v OSN o pozorovateľský status pre Palestínčanov. Je to takmer rok o neúspešnej žiadosti Palestíny o plnoprávne členstvo v OSN v Bezpečnostnej rade, čo USA vetovali. Izrael a USA s udelením statusu pozorovateľa Palestíne nesúhlasia, no očakáva sa, že vo Valnom zhromaždení ich žiadosť získa väčšinu.

Abbás povedal v nedeľu, že ide do OSN s plnou dôverou, že medzinárodná komunita Palestínčanom pomôže získať štát s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom. "Mnoho štátov v OSN, ktoré chcú mier a spravodlivosť, nás podporuje," povedal. Abbás je presvedčený, že po úspechu v OSN dôjde aj k ukončeniu sporov medzi hnutím Fatah a jeho islamistickým rivalom Hamásom. "Dnes OSN, potom zmierenie a následne náš vlastný štát," zdôraznil Abbás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok