Česko má ďalšie obete metanolu, pred Vianocami panujú obavy

TASR
26.11.2012 13:38

V brnianskej Fakultnej nemocnici u sv. Anny zomrel cez víkend muž na otravu metanolom. Rovnakú príčinu smrti potvrdila pitva u muža, ktorého našli na juhu Moravy mŕtveho pred niekoľkými dňami.

Česko má ďalšie obete metanolu, pred Vianocami panujú obavy
SITA

V celej Českej republike má teda jedovatý alkohol už 38 obetí. Informovala o tom dnes spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Muž hospitalizovaný v brnianskej nemocnici zomrel v nedeľu. Bol v strednom veku a do zdravotníckeho zariadenia ho priviezli koncom minulého týždňa. "Doviezli ho v kritickom stave a v ohrození života," uviedla hovorkyňa nemocnice. Podľa informácií internetového vydania denníka Mladá fronta DNES išlo o asi 55-ročného muža, ktorého našli minulý štvrtok na ulici v Brne. Pravdepodobne sa otrávil vodkou a v krvi mal osem promile metanolu - smrteľná je už dávka 0,5 promile, dodal web. Presnú príčinu smrti určí až nariadená pitva. V starostlivosti lekárov sa ocitol koncom minulého týždňa aj ďalší otrávený muž. "Pacient je stále hospitalizovaný, jeho stav je však stabilizovaný," povedala hovorkyňa. Nie je známe, či muži pili rovnaký alkohol, ale do nemocnice ich dopravili každého zvlášť.

Polícia teraz pátra po pôvode otráveného alkoholu. Zisťuje, ako sa k nemu obaja muži dostali.
Otravu metanolom potvrdila pitva aj u muža, ktorého našli na juhu Moravy pred niekoľkými dňami. V kraji tak ide o dve smrteľné otravy v priebehu dvoch minulých týždňov; v celom Česku podľahlo jedovatému alkoholu celkovo 38 ľudí. V súvislosti s tromi otravami metanolom za posledné dva týždne upozornil šéf krajskej hygieny Jan Mareček, že sa začala ich očakávaná druhá vlna. "Varujeme pred nákupom a konzumáciou liehovín neznámeho pôvodu, podozrivo lacných nápojov a liehovín vo fľašiach s porušenými ochrannými páskami," varoval. Mareček zároveň pripomenul, že podľa polície je stále nevypátraných okolo 5000 litrov otrávených liehovín, ktoré sa môžu objaviť na trhu - najmä teraz v predvianočnom nákupnom období.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok