Maďarský ústavný výbor podporil novelu volebného zákona

TASR
26.11.2012 12:59

Ústavný výbor maďarského parlamentu v Budapešti vyjadril dnes podporu pozmeňovacím návrhom, predloženým poslancami vládnej strany Fidesz k novele zákona o volebnej procedúre. Návrh novely plánujú prijať v zákonodarnom zbore ešte dnes, informovala agentúra MTI.

Maďarský ústavný výbor podporil  novelu volebného zákona
SITA

V zmysle pozmeňovacích návrhov na rozdiel od pôvodného návrhu novely napríklad nebude zakázaná volebná inzercia strán na internete a notári obcí a miest nebudú musieť v roku pred parlamentnými voľbami osobne informovať každého voliča o podmienkach parlamentných volieb. Podľa návrhu štátneho tajomníka vedúceho úradu vlády Jánosa Lázára bude voličov informovať o spôsobe registrácie k voľbám Národná volebná kancelária. Detaily o čase a forme informovania by upravovalo ministerské nariadenie.

Opozičná členka výboru Mónika Lamperthová z Maďarskej socialistickej strany (MSZP) kritizovala vládne strany za to, že pozmeňovacie návrhy predkladá tesne pred prijatím novely zákona.
Konštatovala, že informačné listy o priebehu volieb budú úrady posielať na základe registrácie obyvateľstva, preto je otázne, načo robiť zvlášť registráciu, ak vlastne zoznam voličov by mohol byť vykonaný na základe registrácie obyvateľstva.

Imre Szakács z Fideszu povedal, že neobstojí tvrdenie o tom, že registrácia voličov je nedemokratická. Podľa jeho slov nový zákon o procese volieb vytvorí otvorenejší a demokratickejší volebný systém.
MSZP inicioval, aby poslanci o novele zákona o volebnom procese hlasovali menovite.
(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok