Demonštranti v Iraku narušili spomienku na Američanmi zabitého generála Solejmáního

TA3 TASR
8.1.2022 19:31

Dav 150 až 200 demonštrantov sa v sobotu v irackom meste Kút pokúsil narušiť výročnú spomienku na smrť iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované zdroje. Zatiaľ neidentifikovaní ozbrojenci začali strieľať do davu, pričom postrelili dvoch demonštrantov.

Demonštranti v Iraku narušili spomienku na Američanmi zabitého generála Solejmáního
TASR/AP

Iránsky generál Kásem Solejmání prišiel o život pri útoku amerického bezpilotného lietadla, ktorý sa odohral 3. januára 2020 neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade. Solejmání viedol zahraničnú operačnú zložku iránskych islamských revolučných gárd. Teherán a jeho blízkovýchodní spojenci usporiadali v uplynulých dňoch sériu emotívnych spomienok pri príležitosti druhého výročia atentátu na Solejmáního.

Spomienka, na ktorej v sobotu došlo k incidentu, sa konala v meste Kút ležiacom asi 160 kilometrov juhovýchodne od Bagdadu. Sajjád Sálim, nezávislý poslanec irackého parlamentu napojený na protivládne protestné hnutie, po incidente zverejnil na Facebooku video z mesta Kút, na ktorom vidno ozbrojených mužov na námestí, pričom sa ozývajú výstrely.

Podľa Sálima strieľali členovia jednotiek Ligy pravoverných (Asáib Ahl al-Hakk) - kľúčovej zložky šiitskej polovojenskej siete Hašíd aš-Šabí, ktorú podporuje Irán. K zložkám Hašíd patril aj Abú Mahdí al-Muhandís, ktorý bol druhou obeťou atentátu na Solejmáního. Časť Iračanov obviňuje sieť Hašíd, že koná v mene Iránu, ktorý má v Iraku značný cezhraničný vplyv. Túto sieť  podozrievajú aj z rozdrvenia protestov, ktoré v Iraku vypukli v roku 2019. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok