Ktoré dochucovadlá si môžete dopriať pri diéte? Kečup a bylinky áno, tatársku radšej nie

TA3/zm
18.1.2022 16:00

Aj zdravé šaláty alebo akékoľvek iné jedlá môžete kaloricky pokaziť tým, že si pridáte niektoré omáčky na dochutenie. Čomu by ste sa mali vyhnúť, ak sa snažíte udržať si štíhlu líniu? A naopak, ktoré dochucovadlá sú povolené aj počas diéty?

Ktoré dochucovadlá si môžete dopriať pri diéte? Kečup a bylinky áno, tatársku radšej nie
Pexels/Jonathan Borba

Nie je pravda, že by ste museli jesť všetko takmer bez chuti len preto, aby ste udržali príjem kalórii na uzde. Niektoré omáčky na dochutenie nie sú až takou energetickou bombou, ako sa o nich hovorí. A zároveň existuje množstvo spôsobov, ako si jedlo dochutiť aj bez extra kalórii naviac.

Nebojte sa dochucovať

Kečup alebo tatárska omáčka majú možno vysokú energetickú hodnotu, ale množstvo, ktoré zjete v rámci jednej porcie, často nepredstavuje také veľké riziko, ako sa hovorí.  

Keby ste celkom zabudli na dochucovadlá, mohlo by sa stať, že diétu nevydržíte držať tak dlho, ako by ste chceli. Dôvod je jednoduchý. Zeleninové i iné jedlá bez omáčok môžu chutiť tak jednotvárne, že ich telo po pár dňoch bude prijímať na silu. A tak sa nebojte omáčok a iných dobrôt, ktoré urobia aj z diétneho z jedla delikatesu. Stačí vedieť, čo a v akom množstve si môžete dovoliť.

Bylinky na chudnutie

Najbezpečnejšia forma dochucovania jedál počas diéty sú bylinky. Majú prakticky nulové kalórie alebo bohatú chuť, vďaka ktorej urobíte z nudného jedla zážitok. Niektoré konkrétne druhy dokonca chudnutie priam podporujú.

Napríklad, polievková lyžica rasce denne zrýchli spaľovanie kalórii až trojnásobne. Škorica potláča hlad a znižuje cukor v krvi. Konzumovaním kurkumy sa zvyšuje telesné teplo, a tým sa štartuje aj metabolizmus. Alebo kajenská paprika pridaná do jedla predstavuje mínus 100 kilokalórii v rámci jednej porcie.

Samozrejme, záleží aj od toho, ako bylinky do jedla prepašujete. S olivovým olejom alebo bielym jogurtom je to v poriadku. Primiešané do majonézy by však nemali z hľadiska diéty žiadny zmysel.

Sušené bylinky predstavujú viac kalórii než tie čerstvé, a to skoro o dvojnásobok.  


Bylinky Pexels/Mareefe

Kečup, tatárska, horčica

Táto trojica omáčok je veľmi obľúbená a pri redukcii váhy zároveň obávaná. Ako je to naozaj? Jedna polievková lyžica, čo je približná dávka k bežnej porcii, je asi 20 gramov. V prípade kečupu je to však oveľa nižšia energetická hodnota ako je to pri tatárskej omáčke, nehovoriac o majonéze. Majonézy majú veľa tuku, kečupy zas veľa cukru a ani jedno nie je pri diéte ideálne.   

Riešenie je obmedziť množstvo, ale vzdať sa ich nemusíte. Zároveň pri kúpe vyberajte podľa kvality. Kečup môžete vyberať aj bez cukrov a konzervantov, majonézové výrobky zas vo verzii light.

Pre porovnanie: 100 gramov kečupu obsahuje v priemerne 450 kJ, horčica 430 kJ, tatarská omáčka 1700 kJ a majonéza 2800 kJ. Už len podľa tohto sa viete orientovať, a ak obľubujete všetky omáčky, môžete si vybrať podľa najnižších hodnôt.

Citrón, sójová omáčka či ocot

Treťou možnosťou, ako ozvláštniť diétne jedlá, sú aj tekuté dochucovadlá. Citrón, sójová omáčka alebo rôzne typy octu nemajú prakticky žiadnu kalorickú hodnotu, ale zároveň telu doprajete vitamíny a minerály.

Ako príklad, vínny ocot obsahuje 470 kJ na 100 gramov, ale bežná čajová lyžička, ktorú si dávate do jedla, je len 25 kJ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok