Ženy v práci mrznú častejšie ako muži: Ak je vám v kancelárii chladno, ste menej výkonné

TA3/zm
18.1.2022 08:00

Ak sedíte v kancelárii s viacerými kolegami alebo máte open office, možno ste si všimli, že ženám je častejšie chladno ako mužom. Dalo by sa to možno vyriešiť svetrom, ale keď je vám chladno, nepodávate ani taký pracovný výkon, ako by ste mohli.

Ženy v práci mrznú častejšie ako muži: Ak je vám v kancelárii chladno, ste menej výkonné
Pexels/Anete Lusina

Nechávate si v práci jeden sveter naviac pre prípad, že vám bude chladno? U žien to nie je nič nezvyčajné, ale prečo je to tak a aké sú následky?

Horkokrvní muži

Ženy produkujú menej telesného tepla ako muži. Hoci majú telesnú teplotu vyššiu, dámy často trpia chladnými končatinami. Pocit zimy sa znásobuje dokonca u tých dám, ktoré berú hormonálnu antikoncepciu. Zdieľané kancelárie alebo otvorené priestory sú však nastavené na teplotu, ktorá viac vyhovuje pánom. Priemerne sa v nich kúri na 21 stupňov

Pracovný výkon

Americký vedec Tom Change vyskúšal teóriu v praxi a svoj výskum nazval Bitka o termostat. V realite skúmal spolu so svojim tímom, ako teplota ovplyvňuje pracovný výkon. Ženy boli produktívnejšie, keď sa nachádzali vo vyhriatom priestore. Naopak, mužom pre prácu vyhovujú chladnejšie podmienky.

Najzásadnejší rozdiel v pracovnom výkone vedci zaznamenali v prípade pracovných pozícii, ktoré pracujú s číslami a musia niečo matematicky počítať. Ak je ženám chladno, stiahnu sa im cievy, aby si udržali telesnú teplotu. A to aj cievy v mozgu čo im zabraňuje premýšľať na plný plyn. Pritom podľa amerického prieskumu by stačilo priemerne zvýšiť teplotu v kancelárii o 1,8 stupňa.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok