Sýrski povstalci dobyli kľúčovú priehradu na severe

TA3
26.11.2012 11:10

Sýrski povstalci zabrali dôležitú priehradu Tišrín na rieke Eufrat na severe krajiny. Podarilo sa im po týždňových ťažkých bojoch s vládnymi silami. Podľa agentúry DPA to dnes oznámili samotní povstalci.

Sýrski povstalci dobyli kľúčovú priehradu na severe
SITA

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) zverejnilo video zachytávajúce povstalcov, obklopených zhabanými zbraňami pri priehrade na Eufrate, ktorá sa nachádza medzi severosýrskymi provinciami Aleppo a Rakka, približne 90 kilometrov východne od mesta Aleppo.
Podľa slov povstalcov kontrola nad priehradou im poskytne tú výhodu, že budú mať ďalšiu trasu medzi oboma provinciami, ktoré obe hraničia s Tureckom. Priehrada je 40 metrov vysoká a má šesť vodných turbín, vyrábajúcich elektrinu pre Aleppo a ďalšie okolité oblasti.

Aktivisti oznámili, že boje dnes pokračujú a vyžiadali si najmenej 14 ľudských životov, najmä na okraji metropoly Damask a v juhosýrskej provincii Dará, ktorá sa rozkladá na hraniciach s Jordánskom.
Počet obetí nedeľňajších bojov v Sýrii je 100, dodali aktivisti. Medzitým arabské médiá hlásili, že Sýria v noci nadnes zasiahla paľbou Golanské výšiny, okupované Izraelom. Nie sú správy o zraneniach. Podobné incidenty sa na Golanských výšinách stali aj v predchádzajúcich týždňoch, pretože násilie vo vnútri Sýrie sa rozšírilo za hranice krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok