Juppého sprostredkovanie v spore o post šéfa UMP zlyhalo

TASR
26.11.2012 06:52

Sprostredkovateľské úsilie bývalého francúzskeho ministra zahraničných vecí Alaina Juppého v mocenskom boji o post šéfa opozičného konzervatívneho Zväzu za ľudové hnutie (UMP) v nedeľu zlyhalo.

Juppého sprostredkovanie v spore o post šéfa UMP zlyhalo

"Podmienky pre sprostredkovanie neboli splnené," citovala BBC Juppého, ktorý 45 minút rokoval s expremiérom Francoisom Fillonom a bývalým predsedom poslaneckého klubu strany a terajším starostom mesta Meaux Jeanom-Francoisom Copém.

"Copé má výhradnú zodpovednosť za zlyhanie, ktoré zasiahlo našu stranu a ďalej poškodzuje jej imidž," uviedol Fillon vo vyhlásení zverejnenom po konci Juppého misie. V sporných voľbách nového šéfa UMP mal Copé poraziť Fillona iba o 98 hlasov.  Volebná komisia strany však pri sčítavaní nezohľadnila 1300 hlasov z troch zámorských volebných obvodov, čo odhalil pri kontrole Fillonov tábor. Ten tvrdí, že po ich zarátaní by o 26 hlasov zvíťazil expremiér, no komisia výsledok volieb už nemôže zmeniť. Fillon chce napadnúť sporný volebný výsledok na súde. Copé naopak mieni počkať, kým meno víťaza neznámi rozhodcovská komisia UMP.

Tento urputný vnútrostranícky boj UMP čoraz viac približuje k rozštiepeniu na dva tábory, čo by mohlo prospieť krajne pravicovému Národnému frontu (FN). Fillonovi prívrženci v nedeľu opustili zasadnutie rozhodcovskej komisie, pretože sa spoliehali na sprostredkovanie Juppého. Copého tábor považuje komisiu za jedinú legálnu inštanciu a pokračoval v jej práci bez druhej strany. Podľa prieskumu nedeľníka Journal du Dimanche podporuje 71 percent Francúzov a 67 percent priaznivcov UMP opakovanie volieb straníckeho vodcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok