Ministri zahraničných vecí NATO budú rokovať o situácii na hraniciach Ukrajiny

TA3 TASR
4.1.2022 23:56

Ministri zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie budú v piatok prostredníctvom videokonferencie rokovať o zhromažďovaní ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na NATO.

NATO sa zaoberá správami o dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku
TASR/AP

Stretnutie sa koná po tom, ako Moskva Severoatlantickej aliancii predložila svoje bezpečnostné požiadavky, ktoré zahŕňajú napríklad to, aby sa NATO nerozšírilo o Ukrajinu. Západ však túto požiadavku odmieta s tým, že sa Moskva snaží diktovať budúcnosť nezávislej krajine, ktorá je partnerom NATO. Západ pritom varoval Rusko, že v prípade vojenskej invázie na Ukrajinu bude čeliť "vážnym" následkom.

Vysokopostavení predstavitelia USA a NATO budú s predstaviteľmi Ruska od nedele rokovať o predložených bezpečnostných požiadavkách. Zasadnutie Rady NATO-Rusko je v tejto súvislosti naplánované na 12. januára.

"Zvolal som zasadnutie Rady NATO-Rusko na 12. januára, aby sme prediskutovali problémy spojené s európskou bezpečnosťou, najmä situáciu okolo Ukrajiny a problémy týkajúce sa vojenskej aktivity, vzájomnej transparentnosti a znižovania rizík. Ide o zmysluplnú agendu, ktorá je v záujme nás všetkých," napísal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter. Posledné stretnutie Rady NATO-Rusko sa konalo v roku 2019, pričom vzťahy medzi NATO a Ruskom sú pre vzájomnú nedôveru zmrazené, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok