Prípravy rekonštrukcie SNG napredujú

SITA
25.11.2012 18:26

Vláda o rekonštrukcii bratislavskej SNG po prvý raz rozhodla pred desaťročím, súčasný minister kultúry Marek Maďarič avizoval, že ak pôjde všetko podľa plánov, bude mať SNG o tri roky vynovené moderné sídlo.

Prípravy rekonštrukcie SNG napredujú

Prípravy rekonštrukcie sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave sa pohli výrazne dopredu. Predbežné oznámenie o verejnom obstarávaní na zhotoviteľa stavby vydalo Ministerstvo kultúry (MK) SR v lete. Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá pre agentúru SITA uviedla, že začiatkom decembra chce národná galéria začať so stavebnými úpravami časti Hurbanových kasární na rohu ulíc Mickiewiczova a Mariánska v bratislavskom Starom Meste, do ktorých sa dočasne presťahuje administratíva a sklady SNG. Kusá predpokladá, že sťahovať by sa mohli na budúci rok v marci.

Minister kultúry Marek Maďarič 23. októbra po kontrolnej návšteve premiéra Roberta Fica na MK SR avizoval, že ak pôjde všetko podľa plánov, bude mať SNG o tri roky vynovené moderné sídlo. V návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013, ktorý začiatkom októbra schválila vláda, sa okrem iného počíta s kapitálovými výdavkami na rekonštrukciu a modernizáciu sídla SNG v objeme 5 miliónov eur. Na začatie rekonštrukcie je potrebné najskôr vypísať verejné obstarávanie, čo sa očakáva v krátkom čase.

Rekonštrukcia sídla SNG na dunajskom nábreží v Bratislave dostala prvé reálne kontúry v júli. Ministerstvo kultúry SR vtedy zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania predbežné oznámenie k vyhláseniu verejného obstarávania na stavebné práce v bratislavskej SNG. Predpokladalo v ňom hodnotu stavebných prác v celkovej výške 28 182 189 eur. "Výsledná stavba má zabezpečiť primerané podmienky pre expozície, všestrannú ochranu a správu najvýznamnejších diel slovenského výtvarného umenia a bezproblémové fungovanie inštitúcie so všetkými súvisiacimi činnosťami," uvádzalo sa v predbežnom oznámení zverejnenom vo vestníku 18. júla. Rekonštrukcia SNG by podľa predbežného oznámenia mala zahŕňať spoločenské a výstavné priestory, depozitáre pre rôzne druhy výtvarných diel, knižnicu, špecializovaný archív, priestory pre administratívu, reštaurátorské a iné dielne, skladové a technické priestory. "Významnou súčasťou areálu je historická budova Vodných kasární so štatútom národnej kultúrnej pamiatky s príslušným nárokom na jej rekonštrukciu a obnovu," uvádzalo sa v texte predbežného oznámenia.

Po tom, ako SNG pred vyše 11 rokmi zatvorila premostenie, spôsobili zlé podmienky vo výstavných priestoroch národnej galérie v Bratislave začiatkom júna tohto roka aj zatvorenie stálych expozícií vo Vodných kasárňach. O uzavretí stálych výstav - Gotické umenie Slovenska, Barokové umenie na Slovensku a Umenie 19. storočia na Slovensku rozhodla SNG začiatkom roka.

SNG by mala po rekonštrukcii získať 1 800 metrov štvorcových depozitárnych priestorov a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Investičná akcia zahŕňa obnovu 27 386 metrov štvorcových nadzemnej a podzemnej podlažnej plochy, ktorú tvorí okrem výstavných priestorov kinosála, depozitáre, dielne, reštaurátorské ateliéry, administratívne priestory, kaviareň, predajňa publikácií, multifunkčná hala, archív výtvarného umenia, garáže, podzemné sklady a strojovne. Rekonštrukciou by sa SNG podľa jej generálnej riaditeľky zaradila medzi stredne veľké moderné galérie.

Vláda o rekonštrukcii bratislavskej SNG po prvý raz rozhodla pred desaťročím. O zatvorení premostenia SNG rozhodla 1. marca 2001 vtedajšia generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová. Za rozhodnutím zavrieť premostenie stála "snaha ochrániť vystavené diela nielen z nášho majetku ale aj z cudzích majetkov, ktoré sme na výstavách práve v premostení využívali." O tom, že stav bol naozaj vážny, svedčí aj situácia, na ktorú si z tých čias spomína. "Keď som prišla sprevádzať vtedajšieho prezidenta republiky Michala Kováča a po diele Mikuláša Galandu tiekla voda, vlastnoručne som dielo musela odstrániť. Voda si hľadala stále nové chodníčky, jedna diera sa opravila, vzápätí vznikala druhá, nedala sa tu udržať stabilná klíma a nestabilná klíma je vlastne základný nepriateľ výtvarného umenia," uviedla vlani pri príležitosti 10. výročia uzavretia premostenia Bajcurová. Premostenie 3. apríla 2001 odstavili od energie. Stalo sa tak po 24 rokoch od jeho otvorenia v roku 1977. Galéria tak prišla o približne 1 800 metrov štvorcových výstavnej plochy, v dôsledku čoho musela výrazne modifikovať dramaturgický plán expozícií a výstav, pretože na výstavy zostalo iba 1 200 metrov štvorcových. To znamená - tri podlažia Esterházyho paláca zrekonštruované v roku 2005, ktoré pri štandardnej vyťaženosti ponúkajú priestor pre približne sedem výstavných projektov do roka.

Vizualizácie projektov rekonštrukcie SNG sú dostupné na

http://www.sng.sk/sk/uvod/o-sng/rekonstrukcia.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok