Nebezpečenstvo detoxikačných čajov: Nezničte si žalúdok a črevá

TA3/bd
4.1.2022 09:00

Pokiaľ ste zdraví, vaša pečeň a obličky pomáhajú telu zbaviť sa všetkých toxických látok, ktoré hromadí z prostredia a vašej stravy. Tieto toxíny sa eliminujú potom, močom a výkalmi. Detoxikačné čaje tvrdia, že obsahujú látky, ktoré pomáhajú zlepšiť prirodzenú schopnosť tela detoxikovať sa. Niektoré detoxikačné čaje však obsahujú prírodné laxatíva, ktoré môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť.

Nebezpečenstvo detoxikačných čajov: Nezničte si žalúdok a črevá
Pexels

Čo obsahuje detoxikačný čaj

Detoxikačné čaje obsahujú celý rad bylín. Zatiaľ čo zložky sa líšia v závislosti od výrobcu čaju, medzi niektoré bylinky, ktoré sa bežne vyskytujú v týchto čajoch, patrí púpava, ďatelina, sladké drievko, koreň lopúcha a rebarbora. Výrobcovia čaju tvrdia, že ich bylinné kombinácie pomáhajú stimulovať vaše obličky a pečeň, čím im pomáhajú odstraňovať odpad z vášho tela. Púpava je často propagovaná ako bylinka, ktorá pomáha zlepšovať funkciu pečene a obličiek. To však môže byť spôsobené jeho močopudnými účinkami.

caj Pexels

Prírodné laxatíva

Zatiaľ čo tieto čaje tvrdia, že stimulujú pečeň a obličky, môžu stimulovať aj črevá, čo vedie k bolestiam brucha. Napríklad púpava pôsobí nielen ako diuretikum, ale môže mať aj laxatívny účinok. U niektorých ľudí spôsobil nepriaznivé účinky vrátane miernej hnačky. Rebarbora sa považuje aj za prírodné preháňadlo. V malých dávkach sa rebarbora považuje za zápchu, ale vo veľkých dávkach bylinný doplnok stimuluje gastrointestinálny trakt a má laxatívny účinok.

caj Pexels

Nebezpečenstvo detoxikačných čajov

Ako diuretikum a preháňadlo môžu detoxikačné čaje spôsobiť niektorým ľuďom viac škody ako úžitku. Nielenže môžu spôsobiť bolesť brucha, ale tiež viesť k dehydratácii, nerovnováhe elektrolytov a poruche funkcie čriev. Môžu tiež narušiť zdravú bakteriálnu flóru vo vašom hrubom čreve. Tehotné ženy, dospievajúci a ktokoľvek so zdravotným stavom, ako sú srdcové choroby alebo cukrovka, by nemali piť detoxikačné čaje.

caj Pexels

Zdravé stravovanie a detoxikácia

Ak je pre vás detoxikácia dôležitá, jedzte stravu, ktorá podporuje zdravie vašich obličiek a pečene, bez obáv, že to môže spôsobiť bolesti brucha. Zdravá detoxikačná diéta by mala obsahovať prevažne celé potraviny bohaté na živiny, ako je ovocie, zelenina, orechy, semená a fazuľa, a obmedziť potraviny s vysokým obsahom cukru, konzervačných látok a prísad. 

Témy: čaj dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok