Slovenské elektrárne majú pripravené ďalšie projekty

SITA
25.11.2012 10:58

Slovenské elektrárne, a.s. (SE) okrem veľkej investície do dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce realizujú, respektíve pripravujú, ďalšie investičné projekty.

Slovenské elektrárne majú pripravené ďalšie projekty
SITA

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa SE Janka Burdová, v krátkom čase ukončí slovenský dominantný výrobca elektriny rekonštrukciu piateho bloku v tepelnej elektrárni Vojany. “Ide o jednu z našich top priorít. Projekt bude hotový po nainštalovaní novej turbíny a generátora,“ dodala Burdová.

Vo svojej druhej tepelnej elektrárni v Novákoch realizujú Slovenské elektrárne projekt spoluspaľovania biomasy. “Vďaka tomuto projektu Slovensko ročne ušetrí 33 tisíc ton emisií oxidu uhličitého,“ doplnila Burdová. V Novákoch tiež podnik pripravuje renováciu elektrárne a výmenu starých kotlov.

Slovenské elektrárne sa chcú viac zamerať aj na rozvoj niektorých obnoviteľných zdrojov. “V budúcnosti plánujeme zvýšiť efektivitu existujúcich vodných elektrární a postaviť niekoľko malých vodných elektrární a zvyšovať objem biomasy, spoluspaľovanej v našich tepelných elektrárňach,“ konštatovala Burdová. Slovenské elektrárne taktiež plánujú pokračovať v modernizácii a zlepšovaní jadrových elektrární. Koľko prostriedkov by mohli elektrárne investovať do realizovaných, respektíve pripravovaných projektov Burdová nekonkretizovala.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 taliansky Enel S.p.A. kontroluje 66 % akcií spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Slovensko prostredníctvom Fondu národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Slovenské elektrárne prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Slovenské elektrárne sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok