Katalánsky nacionalisti utrpeli porážku

TA3, TASR
25.11.2012 08:43

Nacionalistická strana CiU získala najviac hlasov, no absolútnu väčšinu v regionálnom parlamente nemá.

cionalistická katalánska strana Konvergencia a jednota (CiU) premiéra Artura Masa, ktorá chce do štyroch rokov uskutočniť referendum o nezávislosti, utrpela v nedeľňajších predčasných regionálnych voľbách drvivú porážku. 

Volebná komisia po sčítaní 99,5 percenta hlasov oznámila, že CiU prišla o 12 zo svojich doterajších 62 mandátov v 135-člennom katalánskom parlamente. O 18 mandátov tak minula Masov cieľ získať v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu. Veľkým víťazom volieb sa stala Republikánska ľavicová strana Katalánska (ERC), takisto podporujúca nezávislosť, ktorá počet svojich mandátov viac ako zdvojnásobila - z desať na 21 miesto. Po CiU je tak druhou najsilnejšou stranou v parlamente.

Katalánska socialistická strana (PSC) zaznamenala najhoršiu porážku od konca Francovej diktatúry a namiesto 28 poslancov ju bude zastupovať len 20. Konzervatívna Ľudová strana (PP) získala 19 mandátov, o jeden viac ako v roku 2010. Zelení (ICV-EUiA) budú mať v novom parlamente 13 poslancov, antinacionalistická strana Občania (Ciutadans) môže vytvoriť poslanecký klub, keďže bude mať deväť poslancov. Do parlamentu sa s troma poslancami prvýkrát dostala ľavicová separatistická strana CUP.

Mas v nedeľu večer priznal svoju porážku. Dôvody vidí v úsporných opatreniach v dôsledku krízy a zmene orientácie programu jednoznačne smerom k zvrchovanosti. Alternatíva k vláde jeho strany však podľa Masa neexistuje. Mas zároveň ubezpečil, že od zámeru usporiadať referendum neustúpi. Či sa mu to podarí je podľa španielskeho denníka El País otázne, pretože tábor zástancov nezávislosti Katalánska tvoria ideologicky veľmi odlišne zamerané skupiny.

O situácii v Katalánsku sme sa rozprávali s s odborníkom na medzinárodné vzťahy z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Samuelom Godom.

O príčinách separatistických nálad v Katalánsku a o porovnaní so situáciou v Baskicku nám viac povedal Slovák žijúci v severošpanielskom San Sebastian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok