Draghi: Na trhy sa začína vracať dôvera v eurozónu

TASR
24.11.2012 15:53

Na trhy sa začína vracať dôvera v eurozónu. Vlády členských štátov musia teraz uskutočniť schválené reformy, aby zabezpečili menovej únii budúcnosť. Cituje dnes agentúra Reuters z prejavu prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho.

Draghi: Na trhy sa začína vracať dôvera v eurozónu
SITA

Podľa Draghiho sa už objavili prvé náznaky o návrate dôvery v eurozónu vďaka opatreniam, ktoré lídri schválili, a tiež rozhodnutiu ECB, že bude nakupovať dlhopisy členských štátov. Upozornil však, že eurozóna sa teraz musí posunúť ďalej na ceste k tesnejšej ekonomickej integrácii.

Návrh na vytvorenie jednotného bankového dohľadu v eurozóne a tiež rozhodnutie o tom, že európsky záchranný fond sa môže podieľať na rekapitalizácii bánk, pomohli upokojiť situáciu na trhoch. Aj nový program ECB (Outright Monetary Transactions, OMT), ktorá oznámila, že bude nakupovať dlhopisy krajín eurozóny, ak o to požiadajú a akceptujú podmienky finančnej pomoci, pomohol zmierniť tlak trhov na tzv. okrajové štáty.

Draghi ale zároveň vyzval vlády v menovej únii, aby začali realizáciu štrukturálnych reforiem a pokročili ďalej smerom k vytvoreniu tesnejšej hospodárskej a finančnej únie. Iba tak sa podľa neho podarí obnoviť stabilitu eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok