Okinawa diéta je o strave, cvičiť nemusíte. Dokonca aj zemiaky sú povolené

TA3/zm
8.1.2022 10:00

Ak sa neustále vyhovárate, že nemáte kedy cvičiť, a preto nechudnete, skúste jedálniček v štýle Okinawa diéty. Je postavený na zelenine a prirodzenom pohybe.

Okinawa diéta je o strave, cvičiť nemusíte. Dokonca aj zemiaky sú povolené
Pexels/Ella Olsson

Ako názov napovedá, Okinawa diéta pochádza z Japonska, ktoré je známe svojou zdravou a vyváženou stravou. V skratke by sa dalo povedať, že tento typ jedálneho lístka je postavený na malých porciách koreňovej zeleniny, prevažne v zelenej a žltej farbe. A pozor, zemiaky, ktoré sa v prípade iných diét nemôžu konzumovať, sú pri Okinawe priam nutné.

Modrá zóna

Krajiny, v ktorých je najzdravšia populácia dožívajúca sa najvyššieho veku, sú hromadne označované ako Modrá zóna. A práve do nej patrí aj japonský ostrov Okinawa. Niet preto divu, že miestne obyvateľky sa okrem dlhovekosti môžu pochváliť aj krásnymi postavičkami. Vám bude stačiť mesiac na ich špeciálnej strave a môžete dosiahnuť podobný výsledok, navyše s nutrične vyváženou stravou, pri ktorej nehrozia žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky ani jojo efekt.

Surová zelenina ako základ

Jesť množstvo zeleniny je základom mnohých diét, v prípade Okinawy však musí tvoriť až 90 percent vášho jedálneho lístka, z toho polovica by mala byť v surovom stave. Mäso a mliečne výrobky by mali byť na vašom tanieri minimálne, tak ako aj prílohy v podobe cestovín či ryže. Namiesto toho ako prílohu budete denne servírovať zemiaky, nie len klasické, ale aj fialové a oranžové.

Ako náhradu mäsa dostanete do tela dostatok bielkovín pomocou tofu a strukovín. Fazuľa je častou ingredienciou na tanieroch Japoniek. Nechýbajú ani oriešky, semienka a bylinky, ktorými dochudujú jedlá.

Nikdy sa neprejesť

Okrem správnych potravín je úspech Okinawa diéty aj v tom, že sa Japonci takmer nikdy nenajedia do sýtosti. Znie to možno zvláštne, ale v skutočnosti nie sú hladní, len nie sú prejedení. Aj preto sú v prípade tohto stravovania odporúčané časté a malé porcie. Odborníci hovoria, že sa Japonci najedia vždy tak na 80 percent. Telu to stačí na fungovanie, práveže sa vďaka tomu naštartuje metabolizmus a organizmus si pravidelne pýta jesť. Pojem vlčí hlad teda v týchto končinách nepoznajú.

Stačia prechádzky

Obyvatelia ostrova Okinawa nie sú práve vyznávačmi fitnescentier. Napriek tomu sú ich telá zdravé a v dobrej forme. Stavili totiž na prirodzený pohyb, akým sú prechádzky alebo práca okolo domu. V kombinácii s takto vyváženou stravou teda nie je nutné potiť sa v posilňovni, a aj tak sa dostavia výsledky. Spozorovať by ste ich mali po mesiaci a ako bonus dietológovia dodávajú, že si za ten čas váš organizmus natoľko zvykne na zdravú stravu a denné porcie zeleniny, že si ich bude pýtať aj po skončení diéty.        

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok