Reakciou na snahu urobiť poriadok na cestách nemôže byť štrajk, tvrdí premiér

TASR
24.11.2012 12:01

Vláda nechce ustúpiť zo svojho plánu zakázať vstup kamiónov na cesty II. a III. triedy. Alternatívou by mohlo byť ich spoplatnenie elektronickým mýtom tak, ako je to už v súčasnosti v prípade diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy.

Reakciou na snahu urobiť poriadok na cestách nemôže byť štrajk, tvrdí premiér

"Sú dve možnosti. Buď budú chodiť po cestách II. a III. triedy a budú platiť elektronické mýto, alebo nebudú chodiť po týchto cestách. Tieto cesty nie sú stavané pre kamióny," odkázal nespokojným autodopravcom v piatok (23.11.) z Bruselu premiér Robert Fico (Smer-SD).

Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia v piatok vyhlásilo, že vylúčenie kamiónovej dopravy z tohto druhu ciest je populistickým návrhom slovenských samospráv a žúp a ide o "brutálny" zásah do podnikania v cestnej doprave. Pokiaľ by k nemu malo dôjsť, autodopravcovia avizujú štrajk.

Fico podľa vlastných slov nemôže nikomu zabrániť štrajkovať, v tomto prípade to však nepovažuje za správny krok. "Keď robíte v krajine poriadok, nemôže byť na to reakciou štrajk. Robíme niečo zlé? To je zlé rozhodnutie, keď nás o to požiadali Združenie miest a obcí Slovenska a vyššie územné celky?" spýtal sa predseda vlády.

Pripomenul, že proti kamiónovej doprave na cestách nižšej triedy existuje obrovské množstvo petícií a ľudia bývajúci v ich okolí sa na to pravidelne sťažujú. Vláda sa preto po dohode so samosprávami rozhodla urobiť poriadok a chrániť verejný majetok.

Šéf exekutívy zároveň upozornil, že zákaz by nebol absolútny, ale s určitými odôvodnenými výnimkami. "Keď tam ide vyložiť alebo naložiť tovar, pôjde tam bez akýchkoľvek problémov. Ale nie preto, aby sa vyhýbal plateniu elektronického mýta," dodal Fico.

ČESMAD už požiadal rezort dopravy o stretnutie, na ktorom chcú jeho reprezentantov presvedčiť o tom, že plošný zákaz kamiónov na cestách II. a III. triedy nie je správny. Podľa generálneho tajomníka združenia Pavla Reicha je takýto zásah absurdný nielen z dopravného hľadiska, ale aj z pohľadu praxe. Štatistiky výberu mýta podľa neho ukazujú, že kamionisti po vedľajších cestách vôbec neobchádzajú spoplatnené úseky ciest tak, ako to tvrdia predstavitelia slovenských obcí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok