Čentéš je členom odbornej komisie na trestné kódexy

SITA
24.11.2012 10:33

Zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš, ktorého prezident doteraz nevymenoval do funkcie, sa tento týždeň stal členom odbornej komisie pri ministerstve spravodlivosti. Šéf rezortu Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) ju vymenoval, aby pripravila zmeny Trestného poriadku.

Čentéš je členom odbornej komisie na trestné kódexy

Čentéš a jeho kolegovia z komisie majú pracovať na jeho úprave tak, aby bol účinnejší. „Od roku 2000 som sa podieľal na legislatívnych zmenách Trestného poriadku, som jeho spoluautorom. Z dôvodu kontinuity som prijal nomináciu v komisii ako zástupca generálnej prokuratúry,“ vysvetlil Čentéš pre agentúru SITA.

Pripomína, že všetci ministri spravodlivosti od roku 2000 ho akceptovali ako odborníka na trestné právo. "Ešte za môjho pôsobenia na ministerstve spravodlivosti som vytvorila pracovnú komisiu, aj za účasti zástupcov generálnej prokuratúry, ktorá nominovala doktora Čentéša na to, aby sa dlhodobo sledovalo, ako v praxi pôsobia trestné zákonníky, či už Trestný zákon alebo Trestný poriadok,“ uviedla bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Predpokladá, že v tejto práci sa pokračuje a považuje to za normálne.

Čentéš sa okrem svojho dlhoročného pôsobenia na prokuratúre, kde je od roku 1991, venuje aj pedagogickej činnosti na Katedre trestného práva, kriminalistiky a kriminológie Právnickej fakulty UK v Bratislave.

Čentéš je zvoleným kandidátom na generálneho prokurátora. Národná rada SR sa snažila zvoliť človeka na tento post od novembra 2010. Plénum parlamentu napokon 17. júna 2011 rozhodlo v tajnej voľbe, za Jozefa Čentéša hlasovalo 79 z 80 prítomných poslancov, jeden sa zdržal.

Pôvodný Čentéšov protikandidát Dobroslav Trnka sa krátko pred poslednou voľbou vzdal kandidatúry. Prezident Ivan Gašparovič však doteraz Čentéša nevymenoval, jeho voľbu považoval za spolitizovanú. V súčasnosti hlava štátu čaká na verdikt ústavného súdu o Čentéšovej sťažnosti, ktorou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám a ďalších práv.

Ústavný súd sa v októbri na žiadosť skupiny poslancov zaoberal výkladom ústavných článkov týkajúcich sa právomoci prezidenta. Podľa verdiktu ÚS je prezident Slovenskej republiky povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade SR, že kandidáta nevymenuje.

Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok