Neviem, čo môžem očakávať od vedenia KDH, tvrdí Procházka

TASR
24.11.2012 09:54

Poslanec Národnej rady SR za KDH Radoslav Procházka je zatiaľ v neistote a nevie, čo môže očakávať od vedenia hnutia v súvislosti s jeho programovou platformou Alfa. Procházka to povedal novinárom s tým, že časť vecí z jeho programu sa stretla s pozitívnym ohlasom, časť nie.

Neviem, čo môžem očakávať od vedenia KDH, tvrdí Procházka
TASR

"V osobnom styku som čoraz častejšie konfrontovaný s intenzívnou kritikou mojich postojov. Nečudujem sa, je to prirodzené zvlášť po mojom stanovisku k Memorandu Ľudovej platformy, ale taký je život," podotkol na margo svojho blogu, v ktorom spomínané memorandum ostro skritizoval.

Procházka ohľadom svojej straníckej budúcnosti v KDH čaká na najbližšiu stranícku Radu, ktorá má byť začiatkom roku 2013. Zopakoval, že po vlastnej strane nijako zvlášť netúži.

Procházka predstavil programovú platformu Alfa 20. októbra na rokovaní Rady KDH. Rokovať o nej však bude až nasledujúce zasadnutie Rady. "Pred niekoľkými mesiacmi som oznámil, že ako odpoveď na politickú defenzívu nielen KDH chcem ponúknuť vlastnú programovú predstavu toho, o čo by sa mal na Slovensku usilovať pravý stred," uvádza Procházka v úvode svojej publikácie, ktorej ústredným mottom je heslo "Silná spoločnosť, jednoduchý štát".

V nej navrhuje do programu KDH zahrnúť úplné zrušenie odvodov a financovanie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, prechod z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, ústavný zákaz deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní.

Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú Slovenskej republike, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100.000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

"Mojou ambíciou je v prvej fáze presvedčiť pre tento program KDH a získať v ňom mandát na jeho presadzovanie v spolupráci s ostatnými, ideovo príbuznými politickými stranami," uvádza Procházka, ktorý by neskôr chcel dosiahnuť na svojom programe čo najširšiu spoločenskú dohodu. Zároveň upozorňuje, že jeho cieľom je na jednej strane "spolupráca namiesto sólojazdy", ale na druhej strane chce presadzovať "generačnú obnovu slovenskej politiky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok