ROZHOVOR: Mária Kolíková? Nemám problém s ňou komunikovať, hovorí Veronika Remišová

TA3/mm
27.12.2021 07:00

Odpudzujúce správanie, neštátnické, pokrytecké a protislovenské. Tak sa vicepremiérka pre investície a informatizáciu a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pozerá na správanie sa opozície v téme očkovania verejnosti. Zároveň im odkazuje: vydržíme, pretože návrat babrákov a polomafiánskych štruktúr do vedenia štátu by Slovensko zničil. A aký bol pre ňu rok 2021?

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Pamätáte sa na vnútrostranícku situáciu, aká bola takto pred rokom? Obaja ste s Jurajom Šeligom, ale aj Máriou Kolíkovou ešte verili, že strana sa nerozpadne, že len potrebujete spolu viac komunikovať. Až v priebehu tohto roka sa ukázalo, že tie vzťahy boli pokazené a dohoda nemožná. Ako sa na to spätne pozeráte?

Ako na zbytočný konflikt, ktorí vyvolali niektorí chronickí vyvolávači konfliktov, ktorí mali za sebou už zopár rozkolov v iných stranách. Chyba bola len v tom, že som to neukončila skôr, títo funkcionári už boli dávno rozhodnutí a len si hľadali zámienku. Osobne si myslím, že v strane SaS, kde teraz pôsobia, vydržia nanajvýš do volieb. Ale takúto skúsenosť majú za sebou všetky politické strany na Slovensku, vždy sa nájde niekto, kto sa namiesto práce pre ľudí vyžíva v zbytočných konfliktoch a prehnaných ambíciách.

Mimochodom, bavíte sa s Máriou Kolíkovou, keď sa stretnete pred alebo po rokovaní vlády, či pri iných príležitostiach? Ako by ste dnes nazvali vaše vzájomné vzťahy?

Zo svojich predchádzajúcich pracovných skúseností zo zahraničia som zvyknutá na vysokú kultúru a profesionalitu pracovných vzťahov. Máriu Kolíkovú vnímam ako členku vlády a nemám problém s ňou konštruktívne komunikovať. Náš vzťah je pracovný a korektný, to však neznamená, že jej návrhy sú tabu a nesmie sa o nich viesť diskusia.

Napríklad ste ju kritizovali za návrh novely trestného zákona, za trestanie šírenia nepravdivých informácií. Podľa vás to pripomína zákony komunistickej totality. Nebolo to na tie ďalšie dva roky, ktoré chcete spolu vo vláde vydržať, prehnané? Lebo zase na druhej strane sa ministerka obhajuje tým, že vychádzala z vládneho programu, kde je bod o vyvodzovaní trestnej zodpovednosti pri šírení dezinformácií, hoaxov. Je evidentné, že koalícia v rámci pudu sebazáchovy potrebuje iné ako konfrontačné vzťahy.

Posielať za šírenie nepravdivej informácie na 10 rokov do väzenia skutočne pokladám za popretie hodnôt liberálnej demokracie, na ktorých je naša republika postavená. S týmto návrhom nesúhlasia ani renomovaní právnici, mimovládne organizácie a vo vzácnom konsenze ho kritizuje generálny aj špeciálny prokurátor. Dezinformácie a hoaxy treba riešiť v prvom rade reguláciou platforiem, ktoré by mali byť zodpovedné za obsah, ktorý produkujú. To sa týka aj nenávistného obsahu. Sociálne siete zarábajú miliardy na rozdeľujúcom obsahu, no nenesú za to žiadnu zodpovednosť. V Bruseli sme rokovali so zástupcami Facebooku, na kontrolu škodlivého obsahu majú pri svojich miliardových ziskoch vyhradeného jediného človeka pre Slovensko. To je neprípustné, aby ryžovali na nenávisti a neniesli žiadnu zodpovednosť. To treba zmeniť a to presadzujem aj na úrovni EÚ.

A má koalícia v takmer polovici mandátu podľa vás perspektívu na naplnenie celých štyroch rokov? Niekedy má človek pocit, že neprežije do budúceho týždňa a niekedy si povie, že keď ste už preskákali toto, vydržíte.

Samozrejme, dúfam, že koaliční partneri, ktorí boli pri páde jednej slušnej vlády, tento experiment s dôverou ľudí už nezopakujú. No pracujeme v mimoriadne ťažkých podmienkach, kedy na celom svete zúri pandémia. Protesty sú v Holandsku, Luxembursku, Švajčiarsku, teda v krajinách, ktoré majú špičkové zdravotníctvo aj služby štátu. Všade na svete sú ľudia unavení z pandémie. Napriek vyčerpávajúcemu boju s pandémiou sa nám darí presadzovať reformy a prospešné zákony, napríklad antibyrokratický zákon, kde ruším až 21 zbytočných výpisov, aby úrady nepreháňali občana, ale vymieňali si automaticky informácie medzi sebou, zefektívňujem čerpanie eurofondov, prešiel zákon o národných parkoch. Slovensko na zvýšenie životnej úrovne nevyhnutne potrebuje reformy, sľúbili sme ich občanom v programovom vyhlásení vlády a svoje sľuby plníme. Počas Ficových vlád sa žiadne reformy nepresadzovali, ich vláda sa dvakrát rozpadla a zas zložila, keďže kšefty sú silným lepidlom. Vydržíme, pretože návrat babrákov a polomafiánskych štruktúr do vedenia štátu by Slovensko zničil.

Odchod kolíkovcov do klubu SaS vám prospel, len čo sa týka stability v strane, smerom k voličovi nie. Preferenčne ste na úrovni Dobrej voľby. Čo s tým? Veľa strán bojuje o podobného voliča, schopnosť odlíšiť sa je dôležitá. Ako to chcete skúsiť najbližšie dva roky?

Teraz sme práve skončili hĺbkový prieskum u jednej z renomovaných agentúr. Bol to prieskum založený na 40-minútovom osobnom rozhovore, kde sme mali výrazne vyššie preferencie, ale čo nás mimoriadne teší, je najmä veľký potenciál rastu. Ľudia oceňujú našu protikorupčnú nepopulistickú politiku zdravého rozumu, bezkorupčné správanie, ako aj to, že vždy dodržíme, čo sľubujeme. V tom sa odlišujeme. V koalícii sa dnes háda každý s každým, raz je to Richard Sulík s Borisom Kollárom, inokedy Richard Sulík s Igorom Matovičom, my sa neškriepime, ale riešime problémy ľudí. Viac ako prieskumy, ktoré médiá majú tak rady, nás zaujímajú problémy občanov. V eurofondoch sme presadili investície do nemocníc, ktoré boli 12 rokov zanedbávané, viac ako miliardu eur. 700 miliónov na kanalizácie a prístup k pitnej vode, viac ako miliardu eur na boj proti klimatických zmenám. To sú pre nás dôležité témy. Sociálna súdržnosť, vyššie platy, lepšie a kvalitnejšie pracovné miesta v regiónoch.

Nechcete sa aj vy prípadne dať cestou spájania alebo spolupráce? S kým?

Nie je to na programe dňa.

Odídenec Vladimír Ledecký vás kritizuje, že nechcete navýšiť eurofondy na pomoc Rómom. Nízku sumu kritizuje Európska komisia, podľa nej by sa na obdobie 2021 – 2027 mala navýšiť aspoň trojnásobne na 1,5 miliardy eur. Vy hovoríte, že nechcete uprednostniť Rómov pred riešením zdravotníctva. Ako to teda je? To by išlo o rovnaké peniaze?

Riešenie rómskej problematiky nie je otázkou peňazí, určite to nevyriešite tým, že nalejete bezhlavo milardy na čokoľvek. Navyše, v tomto programovom období máme ešte viac ako 150 miliónov eur na marginalizované komunity, ktoré riadi ministerstvo vnútra spoločne s ministerstvom práce. Peniaze sú, ale starostovia ich nechcú, napriek tomu, že sme teraz zaviedli špeciálne opatrenie a zrušili spolufinancovanie pre obce. Pre nové programové obdobie vediem tvrdé rokovania s Európskou komisiou, odmietam, aby sme jeden problém, rómsku problematiku, prioritizovali pred všetkými ostatnými problémami, ktoré Slovensko má. Nemocnice po 12 rokov drancovania Smeru vyzerajú ako v rozvojovej krajine, diaľnica do Košíc nikde, hoci ju Fico sľuboval už v roku 2010, tretina ciest druhej a tretej triedy v katastrofálnom stave, absentujú investície do zelených riešení, inovácii a školstva. Aj toto sú problémy, ktoré treba riešiť. Ak pridáte miliardu na rómsku problematiku, ako chce Európska komisia, niekomu tú miliardu musíte zobrať, peniaze nerastú na strome. Komu? Nemocniciam? Školám? Cestám? Ale ako hovorím, riešenie nie je len o peniazoch. Riešenie je v systémovom prístupe, napríklad povinná predškolská dochádzka pre deti zo znevýhodneného sociálneho prostredia už od troch rokov, aby neprichádzali do škôl nepripravené. S ministrom školstva som o tom diskutovala, deklaroval, že takýto návrh má už pripravený.

A keď sa vrátim k hodnoteniu roka 2021, ako ste s ním celkovo spokojná, možno aj po osobnej ši pracovnej stránke?

Bol to náročný rok. Avšak nemali sme žiadnu korupčnú kauzu a ja sa môžem každý deň s kľudom pozrieť do zrkadla, pretože viem, že som v politike preto, aby som spravila čo najviac pre krajinu.

Podarilo sa nám viacero vecí ako zjednodušenie eurofondov, odstraňovanie byrokracie, odstránenie korupcie v štátnom IT. Ako koalícia sme presadili množstvo opatrení, ktoré zlepšujú život ľuďom, napríklad zvýšenie daňového bonusu pre rodičov detí do 15 rokov, zrušenie doplatkov za lieky a vyrovnanie nespravodlivosti v dôchodkoch pre niektoré ročníky žien. Týmto opatreniam sa vlády Smeru nevenovali. Veľkým úspechom je rušenie výpisov a elektronická výmena informácií medzi úradmi, tak aby občan nemusel nosiť papiere na úrady. V oblasti IT sme vďaka nekorupčnému riadeniu ušetrili len za jeden rok 72 miliónov eur a niektoré predražené tendre bývalej vlády už rieši NAKA. Z týchto úspechov mám radosť a sú pre mňa hnacím motorom pokračovať v tvrdej práci.

Samozrejme, že ako rodina za to platíme daň. Narastajúca agresia na sociálnych sieťach, vyhrážky, znevažovanie, útoky, snažím sa deti úplne chrániť od mediálneho priestoru alebo sociálnych sietí, najmä keď už jeden z nich vie čítať. Veľmi sa teším na Vianoce, najmä na to, že tých spoločných chvíľ bude viac ako cez rok.

No v každom prípade to bol rok boja s pandémiou, ktorý prekryl všetko ostatné, ale aj ťažkých ekonomických rozhodnutí, niektoré boli koncepčnejšie viac, iné možno menej. Ale tá pandémia je za tým stále. Myslíte niekedy v duchu na to, aké by to bolo byť vo vláde v časoch bez tejto ťažoby, v takých, aké mali vaši predchodcovia?

Pandémia spôsobuje obrovské problémy všade na svete, ľudia sú zo všetkých opatrení unavení a veľké, často až násilné protesty vidíme aj v tých najprosperujúcejších krajinách. No zazlievam Robertovi Ficovi, Petrovi Pellegrinimu a fašistom to, že posielajú svojich voličov na smrť nezodpovedným správaním a klamaním ľudí. Keď boli vo vláde zaviedli povinné očkovanie pre seniorov v domovoch dôchodcov, dnes sú najväčší odporcovia očkovania, pretože myslia len na svoj politický zisk. Je to neodpustiteľné.

Nedávno ste si pri dôležitých reformách skúsili, či sa dá vládnuť aj bez hnutia Sme rodina. Je táto myšlienka v koalícii aktuálna?

Zdravotnícku reformu aj reformu národných prakov sme schválili aj bez podpory Sme rodina. Nie pri všetkých reformách sa zhodnú všetci koaliční partneri. Myslím si, že v tomto ohľade sa Boris Kollár mýlil. Prešľapovať na mieste, prípadne cúvať dozadu, nie je pre Slovensko cesta. A už vôbec nie pre hrdé, prosperujúce a úspešné Slovensko, o ktoré mne osobne ide.

Na rozdiel od iných vládnych strán sa Boris Kollár snaží vždy niečo zo situácie, aj cestou proti partnerom, vyťažiť. Chodil po súdoch, nemocniciach, víta aktivity gastro sektora proti rozhodnutiam vlády, kde sú jeho ministri. Nemali ste niekedy tiež chuť ísť touto ľúbivejšou cestou k voličovi?

A niekedy si natočí video s palicou na kolegov vo vláde, hoci on sám je súčasťou vládnej koalície. Nie, ja nerobím populistickú politiku. Verím vo výsledky vytrvalej a systémovej práce a trvalé pozitívne zmeny. Strana Za ľudí je stredová nepopulistická strana, sústredená na plnenie svojho programu a sľubov občanom. Žiadne populistické gestá od nás nečakajte.

Sme v stave, že väčšina ľudí neverí žiadnej štátnej autorite, vládu nevynímajúc, jej koaliční politici majú veľmi nízku dôveru. Nechcem teraz polemizovať o nedôvere opozícii, ale realita je taká, že Smer naopak vyzbieral 600-tisíc podpisov na referendum o predčasných voľbách behom pár týždňov. Čo očakávate v tomto smere od nového roka? Mám na mysli predčasné voľby, dôvera vo vládu,...

Od nového roka očakávam predovšetkým zvýšenie zaočkovanosti Slovákov. Iba takto sa nám podarí bojovať s pandémiou. Za ľudí presadzuje povinné očkovanie ohrozenej skupiny občanov od februára budúceho roka. Dôvera občanov je ovplyvnená aj ťažkou pandemickou situáciou, veď všetci máme pandémie plné zuby, za seba však môžem povedať, že spravím všetko pre to, aby som zabránila návratu Smeru a jeho odnoží, pretože taká vláda by už definitívne poslala Slovensko na perifériu demokratických a nekorupčných krajín.

Na sociálnej sieti ste sa pred pár dňami rozhodli zdieľať každý deň pozitívnu správu. Na pondelok 20-teho tam máte fotku Roberta Fica v policajnom aute. Vy ste sa už k jeho zadržaniu či predvedeniu za zvolávanie autosprievodu vyjadrili. Čo hovoríte na následné obvinenie, kedy mu hrozia teoreticky aj dva roky. Ako to vnímate v kontexte zadržania zdravotníkov? Juraj Šeliga kritizoval vyjadrenia policajného prezidenta za slová pri obhajovaní postupu polície.

K tomu len toľko, že chvalabohu časy, kedy súdy ani policajti “nevedeli” doručiť Robertovi Ficovi dlhé mesiace predvolanie na pojednávanie, hoci jeho adresa bola verejne známa, sú nenávratne preč. Po rokoch devastácie spravodlivosti, zákon konečne platí pre všetkých rovnako, či je to poslanec, alebo bohatý oligarcha. A tak to má byť.

Častokrát je koalícii vytýkaná zlá komunikácia pri pandémii, toto sa zatiaľ moc nezlepšilo. Nejde ani o protichodné názory na rôzne riešenia, čo môže byť prirodzené, ale aj keď sa niečo prijme, sama ste sa priznali, že nerozumiete, na základe čoho sa otvárajú niektoré zariadenia a iné nie, vyhláška k tomu sa zverejní neskoro, dochádza k rôznym kombináciám situácii, čo sa ťažko zapamätáva pri meniacom sa vývoji, celé je to také ... Nazvime to tak, že je čo zlepšovať. Prečo to ale nie je lepšie?

Je to častokrát spôsobené aj tým, že pandemická situácia sa vyvíja veľmi dynamicky a musíme sa neustále prispôsobovať novým variantom koronavírusu a novým informáciám, máte však pravdu v tom, že v oblasti komunikácie sa musí koalícia zlepšiť.

Ste za povinné očkovanie seniorov a za to, aby sme počúvali odborníkov. Prezidentka nedávno premiérovi, ktorý má rovnaký návrh riešenia, vytkla, že odborníci nehovoria o vekových kategóriách, ale skôr o profesiách. Aké by teda malo byť riešenie?

Bola by som veľmi rada, keby pani prezidentka podporila celou váhou svojej osobnosti povinné očkovanie. Čo sa týka profesií, dnes nemáme problém, že nemocnice sa plnia nejakou profesnou skupinou. Dnes máme problém, že v nemocniciach končí najohrozenejšia veková skupina 60+. Mladý a zdravý, povedzme, zdravotník alebo opatrovateľ má násobne nižšiu šancu, že skončí na umelej pľúcnej ventilácii ako starší človek. A tento problém musíme riešiť.

Zahlasovali by ste aj za povinné očkovanie 18+?

Povinné očkovanie je citlivá vec, a preto ak máme v nemocniciach najmä starších neočkovaných ľudí, tak v prvom rade budem presadzovať očkovanie starších a najviac ohrozených občanov, aby nemocnice slúžili všetkým, nielen tým, čo sú chorí na covid.

Napriek investovaným prostriedkom do kampane, lotérie, jednorazovej 200 / 300 eurovej motivácie pre zaočkovanie seniorov sa štátu jeho vakcinačná kampaň nedarí naplniť. To, že zaostávame v rámci EÚ v očkovaní, niečo hovorí o našich povahách. Prečo podľa vás?

Pandémia je všade na svete, no len výnimočne majú krajiny vo svete v opozícii záškodníkov a zradcov národného záujmu, ako sú naši dvaja bývalí premiéri Robert Fico a Peter Pellegrini. Tí robia všetko v zmysle hesla, čím horšie pre ľudí, tým lepšie pre naše politické percentá. Odpudzujúce správanie, neštátnické, pokrytecké a protislovenské. Pozrite sa na Českú republiku. Tam si bývalý premiér so súčasným premiérom podali ruky a spoločne riešili opatrenia proti pandémii a nepodkopávali si vzájomne nohy. No toto správanie bolo možné len preto, že aj v opozícii Peter Fiala podporoval zodpovedne všetky opatrenia a očkovanie. Mojim prianím je, aby aj opozícia ťahala za jeden povraz a spoločne sme pracovali na ochrane zdravia a životov našich občanov. My potrebujeme, aby politici 24 hodín denne pracovali pre ľudí, nie aby uprednostnili politický kalkul pred záujmami Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok