Summit o dlhodobom rozpočte EÚ skrachoval na nedohode lídrov

TASR, TA3
23.11.2012 17:01

Mimoriadny summit Európskej únie (EÚ) o dlhodobom rozpočte na roky 2014 až 2020 sa dnes v Bruseli skončil bez dohody európskych lídrov na jeho finálnej podobe.

Informáciu potvrdili viaceré národné delegácie prítomné na rokovaniach o dlhodobom rozpočte, ako aj eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

Podľa zdrojov z diplomatického prostredia EÚ dôvodom zlyhania rokovaní lídrov o budúcej finančnej perspektíve sú neprekonateľné názorové rozdiely o výdavkoch a o výške škrtov v dlhodobom rozpočte únie.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy sa vo štvrtok o polnoci rozhodol ukončiť prvú fázu rokovaní, keď premiérom a prezidentom rozdal najnovší návrh škrtov vo výške 80 miliárd eur. Národné delegácie mali k dispozícii pol dňa na to, aby si pre druhým kolom rokovaní ujasnili vlastné pozície, pričom Van Rompuy dúfal, že to povedie k zmenšeniu priepasti medzi názormi európskych štátnikov a že to vytvorí základ pre dosiahnutie kompromisu o budúcej podobe rozpočtu.

Tento zámer Van Rompuyovi nevyšiel, lídri sa ani napriek viacerým ústupkom nakoniec nedohodli a stretnú sa na ďalšom mimoriadnom summite o rozpočte. Dátum jeho konania spresní Van Rompuy, ktorý už na budúci týždeň rozbehne nové bilaterálne rokovania s národnými lídrami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok