Procházka v rámci Alfy predstavil nový volebný systém

TASR
23.11.2012 13:30

Otvorenosť politického systému, efektívna a spravodlivá volebná súťaž a zodpovednosť predstaviteľov štátu za výkonu zverenej moci. To sú tri princípy, o ktoré sa opiera nový volebný systém, ktorý má oslabiť vplyv straníckych centrál pri tvorení straníckych kandidátok.

Procházka v rámci Alfy predstavil nový volebný systém
TASR

Návrh dnes v rámci programovej platformy Alfa predstavil poslanec Radoslav Procházka (KDH). Podľa jeho slov je tento volebný systém zmiešaním výhod pomerného a väčšinového systému a je pre Slovensko ideálny a šitý na mieru.

"Ide o systém jeden plus osem obvodov. Celkový počet mandátov, ktoré strana získa, sa bude odvíjať od jej celkového výsledku tak, akoby celá SR bola jeden volebný obvod. Ale strany budú svoje mandáty získavať v ôsmich krajoch na základe osobitných krajských kandidátok. Ak teda získa strana viac na severe Slovenska, získa viac poslancov odtiaľ, ako z východu či západu," vysvetlil Procházka.

Poradie určené straníckou centrálou podľa jeho slov tak nebude mať prednosť pred poradím, ktoré si určia ľudia. Návrh tiež rieši aj nadproporčné zastúpenie Bratislavy v zákonodarnom zbore.

Procházka zároveň ponúka možnosť referenda na skrátenie volebného obdobia parlamentu s tým, že strany budú mať prísny zákaz na jeho organizácii a kvórum bude viazané na účasť aspoň polovice z počtu voličov, ktorí sa zúčastnili na predchádzajúcich voľbách. Na vypísanie takého referenda zase bude potrebná petícia s podpismi aspoň pätiny voličov zúčastnených na predošlých voľbách. "Teda ide o väčší počet podpisov potrebných na vypísanie referenda, ako dnes, ale znížené kvórum," povedal Procházka.

Poslanec priznáva, že Slovensko dnes viac trápia možno iné veci, ale veľa z nich podľa neho závisí aj od toho, ako si ľudia vyberajú svojich zástupcov a ako dokážu voči nim uplatniť zodpovednosť. O návrhu volebného systému chce Procházka hovoriť najmä s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, pod ktorého táto agenda patrí.

"Dnes otvorene hovorím, že sa ho pokúsim presvedčiť. Malo by sa to meniť v prvej polovici volebného obdobia, nie pred voľbami. Otázka je, či minister bude mať kapacity, aby sa na takomto úsilí v horizonte jedného roka podieľal. Dúfam, že áno," dodal Procházka s tým, že z tohto volebného systému nemusí mať obavy žiadna strana, lebo je spravodlivý voči všetkým rovnako.

Politológ Peter Spáč z Masarykovej univerzity v Brne, ktorý tento volebný model vymyslel, povedal, že je šitý na mieru Slovenska. "Žiadna strana nebude ani zvýhodnená ani poškodená a oponovať tomuto systému znamená oponovať voličovi a krajskej rovnosti," vyhlásil. Procházka zdôraznil, že Spáča k Alfe neviaže žiadna politická väzba, a prišiel výlučne ako odborník.

Kaliňák: Chceme zjednotiť pravidlá, nie meniť systém

Rezort vnútra chce zrovnoprávniť pravidlá pre voľby na všetkých úrovniach. Zmenu samotného systému volieb však v súčasnosti nepripravuje. Pre TASR to dnes povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo zmien, ktoré dnes v tejto oblasti predstavil Procházka. Minister je napriek tomu pripravený sa s poslancom stretnúť a o jeho návrhoch rokovať.

"Akúkoľvek zmenu by sme navrhli, boli by sme obvinení, že to robíme pre seba. Budeme ale chcieť, aby boli rovnaké pravidlá pre kampaň - dĺžka, moratóriá, financovanie a ďalšie veci by sme mali záujem zjednotiť," povedal Kaliňák.

Podľa jeho slov sociálni demokrati túto tému otvorili po parlamentných voľbách už dvakrát, no zo strany opozície vždy zaznela iba kritika. "Pokiaľ nie je absolútny súhlas všetkých politických strán, tak to samozrejme má malý význam. Pokus ale radi urobíme. Máme pripravených niekoľko návrhov - to sú napríklad tie kombinované volebné systémy, ale nemáme ústavnú väčšinu," poznamenal šéf silového rezortu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok