Breivikovi dovolili používať atramentové pero

TASR
22.11.2012 20:36

Nórskemu masovému vrahovi Andersovi Breivikovi povolili používať atramentové pero po tom, čo sa sťažoval na podmienky vo väzení, kde si odpykáva 21-ročný trest. Informoval o tom dnes denník VG, ktorý vychádza v nórskej metropole Oslo.

Breivikovi dovolili používať atramentové pero
SITA

V nedávnom 27-stranovom liste uviedol Breivik námietky proti špeciálnemu mäkkému peru, ktoré mu dali, lebo mu pri písaní "spôsobuje bolesť". Páchateľ si odpykáva trest vo väznici Ila neďaleko Osla.

"Už nastali niektoré zmeny a plánované sú aj ďalšie opatrenia,"
uviedol pre denník VG väzňov advokát Tord Jordet.
Do malej cely, ktorú Breivik využíva aj na študovanie, nainštalovali knižnicu a väzenskí predstavitelia takisto preverujú, či by sa dalo zlepšiť osvetlenie miestnosti.

Breivik (33) bol v auguste odsúdený na väzenie za bombový útok v Osle a za strelecké vyčíňanie v mládežníckom politickom tábore na ostrove Utöya neďaleko metropoly z 22. augusta 2011. Išlo o najhoršie násilné činy v Nórsku od skončenia druhej svetovej vojny a zahynulo pri nich celkovo 77 ľudí.

Po uplynutí trestu vo výške 21 rokov môže súd jeho pobyt za mrežami opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až do smrti odsúdeného. Masový vrah sa v liste takisto sťažoval, že je väznený na samotke, že káva bola studená, že ho podrobujú dôkladným osobným prehliadkam a neustále je pozorovaný.

Advokát Jordet uviedol, že Breivik nepoužíva písací stroj, ktorý mu dali namiesto počítača bez pripojenia na internet. Počítač mohol používať len do vynesenia rozsudku a išlo o súčasť dohody s políciou výmenou za odpovedanie na otázky pri vypočúvaniach. Advokát dodal, že Breivik má v pláne písať vo väzení knihy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok