Svitko si na Dakare trúfa vylepšiť 5. miesto

TA3, TASR
22.11.2012 19:45

Keď sa povie Rely Dakar, tak Slovákov už väčšinou napadne meno Štefan Svitko. Tento skvelý motocyklista nebude chýbať ani na štarte ďalšie ročníka a po minuloročnom piatom mieste sú očakávania veľké.....

Svitko si na Dakare trúfa vylepšiť 5. miesto
SITA

Svitko už bezprostredne po vlaňajšom úspechu zdvihol varovný prst, že jeho štvrtý štart na Rely Dakar sa nemusí konať. Problémom boli financie na zaplatenie štartovného, tie však napokon vďaka solventným sponzorom zohnal. "Ešte nie je všetko doriešené, ale je to rozhodne lepšie ako vlani so zháňaním peňazí," povedal Svitko.

Piate miesto z poslednej edície Rely Dakar malo pre neho o to väčšiu cenu, že si ho vybojoval so zraneným ramenom, ktoré po návrate na Slovensko muselo pod skalpel.

Momentálne sa ambiciózny slovenský pretekár cíti v poriadku, inkriminovaná časť tela ho bolí len pri zmene počasia: "Rameno ešte trocha cítim, ale myslím, že ma nebude obmedzovať. Mám ešte päť týždňov na to, aby som potrénoval a kondične aj psychicky sa pripravil na sto percent. Tri roky som bol verný motorke KTM a aj teraz pôjdem na Rely Dakar s týmto strojom, ktorý ma vlani potiahol a odviedol výborné služby," uviedol Svitko na štvrtkovom brífingu s novinármi.

Prítomným sa predviedol na novom "žlto-čiernom" stroji, ktorý čaká preprava do Le Havre. Z francúzskeho prístavného mesta poputuje do peruánskej Limy, kde je 5. januára štart Rely Dakar.
Svitko cestuje do Južnej Ameriky už 31. decembra, prelom rokov tak oslávi v lietadle do Peru.

"Už som si zvykol a rodina tiež, že tri týždne budú bezo mňa. Berieme to ako samozrejmú vec. Teraz, na rozdiel od prvého ročníka, nejdem na preteky s obavami. Viem približne, čo ma čaká. Myslím, že ani trať sa príliš nebude líšiť od tej tohtoročnej. Pôjde sa dvakrát cez Andy, štart je v Lime, možno nejaké úseky vymenia, alebo sa pôjde opačným smerom, ale itinerár zostane zhruba zachovaný," dodal Svitko, ktorého veľkou túžbou je prekonať sám seba a 5. miesto z januára tohto roka.

"Každým rokom som chcel skončiť vyššie a ani teraz pred seba nekladiem nižšie ambície. Naposledy som spravil piate miesto a tento úspech bude ťažké napodobniť, ale pokúsim sa o to," dodal rodák zo Žaškova, ktorý v roku 2010 skončil na Rely Dakar trinásty a o rok neskôr pre poruchu odstúpil z priebežnej 7. priečky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok