Fico: Dohoda na rozpočte EÚ je málo pravdepodobná

TA3, TASR
22.11.2012 17:56

Slovensko prichádza na mimoriadny summit európskych lídrov o viacročnom rozpočtovom rámci EÚ so svojimi vlastnými prioritami. Premiér SR Robert Fico sa však obáva, že pri súčasných veľkých rozdieloch medzi postojmi čistých prispievateľov a poberateľov k dohode nedôjde.

Fico: Dohoda na rozpočte EÚ je málo pravdepodobná
SITA

"Myslím si, že je veľmi malá pravdepodobnosť dohody. Museli by byť urobené také ústupky z viacerých krajín, že si to v tomto okamihu neviem predstaviť," povedal Fico pred začiatkom summitu novinárom s tým, že mnohí už očakávajú ďalší summit na túto tému začiatkom budúceho roka.

Neschopnosť dohody v rámci únie podľa neho vysiela zlý signál zvyšku sveta. "Ak sa 27 členských štátov EÚ nedohodne, tak svet sa bude na úniu pozerať ako na zostavu, ktorá nie je schopná prijať ani to najpodstatnejšie, teda rozpočet na nasledujúce roky. Je to smutné, pretože sa hádajú z hľadiska HDP celej EÚ o smiešne peniaze," konštatoval šéf slovenskej exekutívy. Škrty na úrovni 100 miliárd eur totiž predstavujú len 0,1 % produkcie únie.

Prioritou Slovenska na roky 2014 až 2020 je podľa Fica udržať čo najviac peňazí na kohéznu politiku, teda odstraňovanie regionálnych rozdielov, z čoho profituje aj SR, ďalej rýchlejšie približovanie priamych platieb pre poľnohospodárov a viac peňazí na odstavovanie dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Základom je však dosiahnutie dohody medzi veľmi protichodnými názormi, na čo je Slovensko podľa Fica po argumentačnej stránke dobre pripravené. "Sme krajina, ktorá môže argumentovať tým, že nie je správne, ak sa trestajú úspešné krajiny. Pretože sú tu návrhy, ktoré majú trestať najmä krajiny, ktoré mali vysoký hospodársky rast a konsolidovali. Obávam sa však, že nebude nič, takže nemá význam hovoriť teraz o nejakých prioritách," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok