Izrael zostáva ostražitý, Palestínčania prímerie oslavujú

TA3, TASR, SITA
22.11.2012 13:05

Krehké prímerie v pásme Gazy sa zatiaľ dodržuje. Izrael zostáva ostražitý a varuje pred okamžitou reakciou na prípadný útok. Palestínčania oslavujú.

Izrael zostáva ostražitý, Palestínčania prímerie oslavujú
SITA

Útok v prípade porušenia prímeria

Izraelský minister obrany Ehud Barak dnes varoval, že Izrael zaútočí na palestínskych ozbrojencov v pásme Gazy, ak porušia dohodu o prímerí. "Ak prímerie nebude pokračovať, vieme, čo máme robiť," vyhlásil pre izraelský rozhlas. Poznamenal, že prímerie môže trvať rovnako dobre deväť mesiacov, ako aj deväť týždňov.

Napriek tomu, že Palestínčania od stredy večera, keď dohoda o prímerí nadobudla platnosť, vypálili z pásma Gazy niekoľko rakiet, podľa agentúry DPA všetko naznačuje tomu, že obe strany  dohodu o zastavení paľby rešpektujú. Obyvatelia pásma Gazy a juhu Izraela tak po ôsmich dňoch zažili relatívne pokojné ráno.

Školy zostávajú zatvorené

Ako však podotýka DPA, izraelské školy vo vzdialenosti do 40 kilometrov od hraníc s pásmom Gazy zostali aj dnes zatvorené. Úrady vyzvali obyvateľstvo na ostražitosť.

Zatiaľ jediným incidentom hláseným z oblasti je útok z východného Jeruzalema, kde Palestínčanka pobodala izraelského pohraničníka. Spôsobila mu tým ľahké zranenie. Páchateľku predviedli na výsluch, informovala izraelská polícia.

Okrem toho DPA informovala, že libanonská armáda na juhu krajiny podľa všetkého zabránila raketovému útoku, ktorého cieľom boli pravdepodobne židovské osady na severe Izraela. Raketu na odpaľovacom zariadení objavili počas hliadkovania v blízkosti mesta Mardžujún.

Dohodu o prímerí medzi palestínskymi frakciami a Izraelom oznámili v stredu v Káhire americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a jej egyptský kolega Muhammad Kámil Amr. Zmluva platí od stredy 20.00 h SEČ a na jej dodržiavanie dohliada egyptský prezident Muhammad Mursí, ktorý kvôli tomu zrušil cestu do Pakistanu.

Dohoda zaväzuje Izrael vzdať sa všetkých nepriateľských akcií v pásme Gazy podnikaných zo zeme, z mora a zo vzduchu, vrátane prienikov do územie Gazy a cielených útokov na jednotlivcov.

Palestínske frakcie musia skoncovať s útokmi na Izrael, vrátane vystreľovania rakiet a útokov na spoločných hraniciach.

Tisíce útokov, 165 mŕtvych

Od začiatku operácie Oblačný stĺp izraelská armáda zaútočila na viac ako 1500 cieľov. Hamas a jeho menšia frakcia Islamský džihád vypálili približne rovnaký počet rakiet, pričom 875 dopadlo do neobývaných oblastí, 421 zlikvidoval systém Železná kupola a 58 zasiahlo izraelské sídla.

Týždeň trvajúce boje si vyžiadali životy 160 Palestínčanov, z čoho asi polovica boli civilisti, ako aj piatich Izraelčanov - medzi nimi bol jeden vojak.

V rámci preventívnych opatrení a snáh na udržanie poriadku na západnom brehu rieky Jordán dnes izraelské jednotky zadržali v Predjordánsku 55 podozrivých palestínskych ozbrojencov. Zadržaní sú príslušníkmi rôznych palestínskych frakcií. Ako informovala agentúra DPA, sú medzi nimi aj vyššie postavení velitelia.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že bude "pokračovať v udržiavaní poriadku a predchádzať infiltrácii teroristov do izraelských komunít". Izraelské bezpečnostné zdroje totiž predpokladajú, že palestínski militanti z Predjordánska sú za stredajším útokom na autobus v Tel Avive, pri ktorom bolo zranených desať ľudí.

Palestínčania majú deň voľna

Život v Pásme Gazy sa vo štvrtok opäť začal vracať do normálu, pričom prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti po osemdňovej krvavej konfrontácii s Izraelom, oslavujú jeho obyvatelia dňom voľna.

Ten vyhlásilo vládne hnutie Hamás ešte v stredu večer na oslavu udalosti a vyzvalo ľudí, aby ho využili na návštevy rodín zasiahnutých násilnosťami a vyjadrenie národnej solidarity. Po prvýkrát po vyše týždni zaplnil mesto Gaza už aj hluk dopravy a trúbenie klaksónov, ktoré nahradilo desivé hučanie bombardovania a raketovej streľby.

Dopravná polícia sa vrátila do ulíc a pokúšala sa o riadenie chaosu, hoci bez väčšieho úspechu, ľudia sa zastavovali pri stánkoch s novinami či rýchlym občerstvením. Niektorí majitelia obchodíkov otvorili po prvýkrát, odkedy sa násilnosti po cielenom izraelskom útoku na popredného veliteľa Hamásu 14. novembra začali.

Školy by mali po týždňovej prestávke začať fungovať opäť v sobotu.  Palestínčania v Pásme Gazy, ktoré bolo v uplynulých dňoch terčom útokov izraelského letectva, po vyhlásení prímeria v stredu večer vyšli do ulíc, kde ho oslavovali ako víťazstvo nad židovským štátom.

Palestínčania úspech vnímajú ako víťazstvo "odboja" a medzi oslavujúcimi sa objavili aj príslušníci Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného krídla Hamásu, ktorých Gazania medzi sebou vítali ako hrdinov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok