Šefčovič: Všetci pracujú na tom, aby rozpočet EÚ prešiel jednohlasne

TASR
22.11.2012 11:48

Všetky strany zapojené do prípravy budúceho finančného rámca EÚ pracujú na "pláne A," čiže na schválení rozpočtu únie na roky 2014 až 2020 všetkými členskými krajinami. Uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič krátko pred začatím summitu európskych lídrov v Bruseli.

Šefčovič: Všetci pracujú na tom, aby rozpočet EÚ prešiel jednohlasne
SITA

Návrh predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya o škrtoch v budúcom sedemročnom rozpočte EÚ v objeme 75 miliárd eur je neuspokojivý pre viaceré členské štáty. Kým však krajiny zo skupiny Priateľov kohézie protestujú, že ide o príliš veľké škrty, Spojené kráľovstvo trvá na ešte väčšom zoštíhlení budúcej finančnej perspektívy.

Takýto zásadný postoj Londýna už vzbudil špekulácie, že sa zrodí dohoda o budúcom rozpočte únie bez britskej účasti. Oficiálne sa však takýto "plán B" vôbec nepripúšťa, zdôraznil pre TASR Šefčovič.
Podľa analýzy európskeho internetového denníka EUobserver je takýto krok málo pravdepodobný, lebo by bol príliš komplikovaný a spôsobil by príliš veľa politických škôd.

"Všetci pracujú na pláne A. Akýkoľvek plán B by so sebou priniesol zložité finančné a právne následky. Bez dohody na úrovni 27 štátov by väčšina korekčných mechanizmov prestala platiť. Zložito by sa rokovalo o programoch, ktorým napríklad končí platnosť a ktoré by museli byť schvaľované nanovo," upozornil Šefčovič.

Podľa slovenského eurokomisára to znamená, že čerpanie európskych financií by bolo od 1. januára 2014 dramaticky ohrozené. Okrem toho atmosféra, ktorú by prípadná nedohoda lídrov EÚ o dlhodobom rozpočte spôsobila, by negatívne ovplyvnila aj rokovania o opravnom rozpočte na roky 2012 a 2013. Diskusie o korekciách rozpočtu na tento a budúci rok boli pozastavené minulý týždeň a budú opäť pokračovať až po skončení mimoriadneho summitu EÚ.

Na otázku TASR, či sa počas rokovaní európskych lídrov dá očakávať zvýšený tlak na britskú delegáciu, aby nebrzdila dohodu o rozpočte, Šefčovič vyjadril nádej, že po predchádzajúcich konfrontáciách a bilaterálnych rokovaniach počas oficiálnych debát prevládne európsky duch hľadania kompromisov a že potrebný kompromis lídri EÚ nakoniec nájdu.

Podpredseda EK v súvislosti s Van Rompuyovým návrhom škrtov v budúcom financovaní chodu únie priznal, že znižovanie finančných prostriedkov najbolestivejšie pocítia kapitoly týkajúce sa kohézie a poľnohospodárskej politiky. Inak to ale podľa neho nejde.

"Sedemdesiat percent rozpočtu EÚ predstavujú výdavky na kohéziu a spoločnú poľnohospodársku politiku. A keď hovoríme o škrtoch v 70 % rozpočtu, je zložité to vykompenzovať škrtmi v iných oblastiach, ktoré sú menšie," vysvetlil Šefčovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok