Pentagon zverejnil podrobnosti o bin Ládinovom pohrebe

TA3, TASR
22.11.2012 11:01

Americké ministerstvo obrany zverejnilo v stredu e-mailovú komunikáciu medzi armádnymi dôstojníkmi, ktorá popisuje podrobnosti z pohrebu vodcu teroristickej siete al-Káida.

Pentagon zverejnil podrobnosti o bin Ládinovom pohrebe
SITA

Rešpektovali moslimské zvyky

Na pohrebe Usámu bin Ládina na lodi USS Carl Vinson sa údajne zúčastnilo len niekoľko ľudí a boli rešpektované moslimské pohrebné rituály.

E-maily, ktoré získala agentúra AP na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, sú síce cenzurované, ale aj tak je to prvýkrát, čo vláda zverejnila informácie o bin Ládinovej smrti a o tom, čo sa ďalej dialo s jeho telom.

Teroristu zabili jednotky námorníctva

Bin Ládin prišiel o život 1. mája 2011 pri operácii elitnej jednotky SEAL, ktorá zaútočila na dom v pakistanskom Abbottabade, kde sa dlhší čas skrýval.

Mail s poznámkou "Tajné", ktorý 2. mája odoslal nemenovaný dôstojník lode USS Carl Vinson, popisuje, ako bin Ládinovo telo umyli, zabalili do bielej plachty a potom ešte aj do vaku. Ako v inom maili napísal dôstojník poverený stykom s verejnosťou, informáciu o bin Ládinovom pohrebe dostalo len niekoľko vyšších dôstojníkov na lodi.

Po umytí tela a jeho zabalení do plachty a vaku jeden z dôstojníkov prečítal pripravený náboženský text, ktorý do arabčiny prekladal rodený hovorca. Potom telo premiestnili na pripravenú dosku, naklonili a spustili do mora, vyplýva z e-mailu admirála Charlesa Gaouetta.

Stratené tajné informácie?

Gaouette a ďalší vysokopostavení dôstojníci komunikovali s hlavnými velením aj šifrovane, keďže prípad mal stupeň vysokého utajenia. Šifrovane na loď USS Carl Vinson oznámili aj prepravu bin Ládinovho tela helikoptérou. Vrtuľník bol označený za FEDEX a telo sa spomína ako "balíček".

Aj keď vláda prezidenta USA Baracka Obamu prisľúbila väčšiu transparentnosť v informovaní o udalostiach amerických dejín, agentúra AP v marci márne žiadala o informácie ohľadom misie v Pakistane alebo fotografie či videozáznamy z operácie elitnej jednotky SEAL alebo z pochovávania bin Ládinovho tela. Ministerstvo obrany vtedy tvrdilo, ako napísala AP, že dokumenty a záznamy z Pakistanu ani z lode nemôže nájsť.

Pentagón tiež tvrdil, že nemá nijaký úmrtný list ani pitevnú správu a ani výsledky testov DNA, ktoré by potvrdzovali, že zabitým je skutočne bin Ládin.

Havária helikoptéry

Ministerstvo obrany tiež odmietlo zverejniť podrobnosti predchádzajúce začiatku operácie, keď jedna z helikoptér prepravujúca príslušníkov jednotky SEAL tesne pred začiatkom samotnej misie priamo v Abbottabade havarovala. Ľudia žijúci v blízkosti bin Ládinovho domu pritom mali fotografie havarovaného stroja.

Ako pripomína AP, Ústredná spravodajská služba (CIA), ktorá riadila útok na bin Ládina a má zo zákona právo nezverejňovať niektoré informácie, nereagovala na žiadosti tlačovej agentúry o objasnenie podrobností misie vedúcej k smrti bin Ládina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok