Izrael súhlasí s prímerím, blokádu však neukončí

SITA, TA3, TASR
21.11.2012 18:46

Izraelská vláda v stredu pristúpila na prímerie s palestínskymi ozbrojenými skupinami v Pásme Gazy, odmietla však ich požiadavku na ukončenie šesť rokov trvajúcej blokády. Tlačovú agentúru Reuters o tom informovali nešpecifikované izraelské zdroje, ktoré podľa nej odmietli uviesť akékoľvek podrobnosti.

Dosiahnutie dohody o prímerí údajne krátko predtým oznámil aj nemenovaný palestínsky predstaviteľ s prístupom k informáciám z rokovaní sprostredkovaných Egyptom. Izraelská televízna stanica Channel 2 uviedla, že vyhlásenie prímeria by mala vo večerných hodinách oznámiť ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Hillary Clintonová, ktorá v stredu pricestovala do Káhiry, kde spolu s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom v tejto veci rokovala s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím.

Netanjahu chce dať šancu prímeriu, ako mu poradil Obama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v stredu rozhodol, že pristúpi na prímerie s palestínskymi ozbrojenými skupinami v Pásme Gazy, ktorého návrh predložili egyptskí sprostredkovatelia. Jeho kancelária o tom informovala prostredníctvom vyhlásenia, podľa ktorého Netanjahu "pred malou chvíľou hovoril s prezidentom USA Barackom Obamom a prijal jeho odporúčanie, aby dal egyptskému návrhu prímeria šancu". Týmto spôsobom chce vytvoriť "príležitosť pre stabilizáciu situácie a jej upokojenie kým, ako bude potrebné použiť väčšiu silu". Vyhlásenie dodáva, že premiér vyjadril Obamovi "hlboké uznanie" za jeho podporu Izraela počas celej operácie v Pásme Gazy ako aj za jeho príspevok k vybudovaniu systému chrániaceho Izraelčanov pred palestínskymi raketami. Netanjahu taktiež nezabudol zopakovať, že "Izrael podnikne všetky potrebné kroky, aby ochránil svojich občanov".

Po vyhlásení prímeria odpálili z Gazy do Izraela ďalšie rakety

Dvanásť rakiet odpálili dnes palestínski militanti z pásma Gazy na Izrael počas prvej hodiny po vyhlásení prímeria medzi Izraelom a Hamasom. Oznámil to hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld.

Izrael a hnutie islamského odporu Hamas sa dohodli na prímerí, ktoré sprostredkoval Egypt, s platnosťou od dnešnej 20. hodiny SEČ. Rosenfeld povedal, že uvedené rakety skončili na otvorenom priestranstve, nikoho nezranili ani nespôsobili žiadne škody. "Neustúpili sme od svojej bdelosti, zostávame v pozore".

Hovorkyňa izraelskej armády povedala, že protiraketový systém Železná kupola niektoré z týchto rakiet zachytil. A dodala, že Izrael zastavil všetky letecké útoky na Gazu, keď nadobudlo platnosť prímerie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok